Tök utolsó Románia az EU-ban a hulladék újrahasznosítása terén

Nagyon nem megy az itteni nagyvárosoknak a szelektív szemétgyűjtés.
Hirdetés

A romániai nagyvárosok az utolsó helyen állnak az Európai Unióban a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás terén – olvasható az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legfrissebb, kedden közzétett jelentésében. A 2012-es adatokkal dolgozó dokumentum arra is kitér, hogy például hányan haltak meg az EU-ban a levegő szennyezettsége miatt.

Az Európa Környezete – Helyzetkép és Kilátások 2015 című jelentés szerint Romániában 2012-ben a megyeközpontok hulladéknak mindössze 3-4,5 százalékát reciklálták, ezzel az Európai Unióban az utolsó helyen állunk a ranglistán. 2004-ben ez az arány valahol egy százalék körül állt. Az uniós stratégia szerint 2020-ig az EU országaiban a megye/régióközpontokban felgyűlt hulladék felét kell újrahasznosítani.

Hogy ezen a területen mennyire rosszul teljesítünk, jól jelzi, hogy az utolsó előtti helyen a rangsorban Málta áll, mely országban a hulladék közel 15 százalékát reciklálják. Bulgária és Magyarország még jobban teljesít, a két országban ez az arány 30-30 százalék körüli a 2012 es adatok szerint. Németországban körülbelül 70, Ausztriában 60, Belgiumban 55 százalék.
 

Hirdetés