Erről tárgyalt az RMDSZ Johannisszal

Szép dolog a pártok közötti konszenzus, de most már a többség és a kisebbség is politikai egyezséget kellene, hogy kössön.
Hirdetés

Ma délben, Bukarestben találkozott Klaus Iohannis államelnökkel a Kelemen Hunor szövetségi elnök által vezetett RMDSZ-delegáció. 

A Szövetség egyetért a védelmi kiadások növelésével úgy, ahogyan azt az államelnök javasolta, ezért az RMDSZ támogatja és aláírja Klaus Iohannis erre vonatkozó tervezetét – áll az RMDSZ közleményében.

Ne játsszák ki a nacionalista kártyát

„Romániának társadalmi stabilitásra, kiszámíthatóságra van szüksége. Meggyőződésünk, hogy az ország, és minden állampolgár javát szolgálná, ha sikerülne politikai egyezséget kötni a többség és kisebbség között” – hangsúlyozta az államelnökkel tartott konzultáció után a szövetségi elnök. 
 
Kelemen Hunor elmondta, az RMDSZ által javasolt megállapodásban elsősorban azt rögzítenék, hogy a nacionalista kártyát többé ne lehessen kijátszani a választási kampányokban és a napi politikai vitákban. 
 
Emellett a paktum előírná, hogy a már megszerzett kisebbség jogok nem csorbíthatóak, és a nemzeti közösségek identitásának megőrzését szavatoló további garanciák megteremtése a parlamenti politikai erők és a kisebbségek képviselői közötti párbeszéd révén történnek.

Több pénzt az oktatásra

Az RMDSZ elnöke javasolta a tanügyi rendszer költségvetésének növelését: az RMDSZ álláspontja szerint a GDP 6 százalékát kellene a tanügy finanszírozására fordítani annak érdekében, hogy növeljék a versenyképességet. 
 
Szintén az RMDSZ javaslata volt az egészségügyi rendszer költségvetésének növelése. Kelemen Hunor  azt
 
Az oktatás, az egészségügy, a nagy infrastrukturális beruházások, a mezőgazdaság és a kisebbségi jogok terén széleskörű politikai megegyezést és hosszú távú stratégiát sürgetett Kelemen Hunor tavalyi államfőjelölti kampányában is – hangsúlyozza a szervezet közleménye.
 

Fotó: presidency.ro

 

Hirdetés