Egykori RMDSZ-es államtitkár ellen vizsgálódik a DNA

Nagy Péter Tamás korábban a korrupció ellen harcolt, most horror összegű károkozási botrány egyik érintettje.
Hirdetés

Házkutatást tartott csütörtökön az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) kilenc helyszínen, a mezőgazdasági minisztériumnál, valamint Maros, Brassó és Prahova megyei cégeknél és magánszemélyeknél.

A Mediafax vizsgálati forrásokból úgy értesült, hogy a DNA 2014 őszén elkövetett korrupciós bűncselekményeket vizsgál, amelyek során csúszópénz felkínálása és elfogadása és pénzmosás történt. Olyan fiktív szerződésekről van szó, amelyeket bizonyos cégek mintegy

400 millió euróval károsították meg

a mezőgazdasági minisztériumot.

A DNA kihallgatta az ügyben Nagy Péter Tamás korábbi államtitkárt, valamint Virgil Găman minisztériumi főtitkárt. Az információk szerint a két tisztségviselő jelölte ki azokat a kereskedelmi társaságokat, amelyekkel a tavaly novemberben megrendezett Indagra agrárvásár keretében fiktív szerződéseket kötött a szaktárca, a szerződések összegéből pedig 40 ezer euró közvetítőkön keresztül

visszakerült Nagy és Găman zsebébe.

Nagy Péter Tamást az RMDSZ javaslatára nevezték ki államtitkárnak 2014 márciusában. Ezt megelőzően Nagy az Állatnemesítési és Szaporítási Országos Ügynökség vezérigazgató-helyettese volt.

Hirdetés

Az Ügynökség nevében Nagy írta alá 2012-ben azt a dokumentumot, amellyel az intézmény csatlakozott a 2012-2015-re szóló

Országos Korrupcióellenes Stratégiához,

és vállalta, hogy lépéseket tesz a korrupció megelőzése és visszaszorítása érdekében, valamint „határozottan elkötelezi magát a korrupcióellenes erőfeszítések iránt”.

Hirdetés