Erdély „legszebb” házai I.

Az erdélyi településeken, legyenek azok falvak avagy megyei jogú városok, könnyű olyan lakóépületekbe botlani, keresni sem kell őket nagyon, melyek merényletet jelentenek az elemi szépérzék ellen. Képgaléria, első rész.
Hirdetés

Rikító színek, grandománia, igénytelenség, egymástól elütő stíluselemek, giccses dekorációk, esetenként a funkcionalitás hiánya a jellemzői ezeknek az architekturális szörnyszülötteknek.

Nem csoda, hogy ilyen az épített környezetünk, véli Guttmann Szabolcs, a Romániai Építészek Rendje erdélyi területi szervezetének elnöke, hiszen a lakóházak jó részét engedély nélkül húzzák fel. Az engedély sem biztosíték egy minimális szakmai, esztétikai színvonalra, ugyanis sok ingatlant rajzolók, technikusok terveznek, akiknek ilyesmire jogosítványuk nincs, s a jóváhagyást szintén olyanok végzik, akiknek nincs sok közük az építészethez. Még az sem garancia semmire, hogy építész készítette a tervet, ugyanis  azt gyakran nem tartják be, felelősségre vonás pedig alig van, mondja Guttmann Szabolcs. „Ritka még a jó közepes  megoldás is. Változás csak akkor következhet be, ha a pénzes embereknek is lesz kultúrájuk” – nyilatkozta a korábbi nagyszebeni főépítész.

Az alábbiakban 11, valamilyen okból kirívó erdélyi (és nem csak) lakóházat mutatunk be. (14 másikon pedig itt lehet meghökkenni.) Hogy melyik a legviccesebb? Ennek eldöntését az olvasókra bízzuk.

1. Nagyvárad dísze ez a kertvárosi családi ház, mely kék színe ellenére sem rína ki nagyon a környezetéből. Így ellenben, hogy odabiggyesztették elé a New York-i Szabadság-szobor kicsinyített és kékre mázolt mását, lehetetlen nem felfigyelni rá. Tiszta Amerika!
 


2. A bihari megyeszékhelyen áll ez a „négycsillagos” lakóház is, melynek tervezőjét vélhetően Gaudi, a nagy katalán építész ihlette meg. Azért Antoni mester mintha jobban csinálta volna, mint Pece-parti epigonja.
 


3. Másfél évtized alatt sem sikerült befejezni ezt a Szatmárnémetiben található ingatlant, mozaikos díszítésre ellenben volt pénze a tulajdonosnak. A torzó jó ideje eladó. Hihetetlen, hogy senkinek sem kell!

4. Ha el akarunk rondítani egy eklektikus stílusú, tisztes polgári házat, csak egy kis fantáziára, s kétfajta, egymástól minél elütőbb színű festékre van szükség, amit lehetőleg úgy vigyünk fel a homlokzatra, hogy megbontsuk az épület szimmetriáját. Jól jöhet még egy kis csempe az ablakpárkány átépítéséhez. 
 


5. Ugyanezt, hasonló módszerekkel megoldották egy szerény, klasszicista stílusjegyeket viselő kolozsvári ház lakói is. Azért ők leleményesebbek voltak, náluk a tető is kétszínű.
 

6. Csicsás erkélynek jutott hely ebben a társasházban, lépcsőháznak ellenben nem. Sebaj, odavarázsoltak a homlokzatra egy fém csigalépcsőt.

Hirdetés

7. Egy jól eltalált erkély dísze a háznak, gondolhatta ezen kolozsvári ingatlan tulajdonosa, esetleg tervezője. Az, hogy erkélyajtó nem készült hozzá, említésre alig méltó részlet.
 


8. Hol lehetne méltóbb és megfelelőbb helye a kéménynek, mint a homlokzat kellős közepén? Ezen Krassó-Szörény megyei ház esetében oda is tették.

9.Leginkább egy konténerre emlékeztet ez a kolozsvári lakóház, amelyen fémlemez sok van, ablak annál kevesebb. Az építész feltehetően valami egészen eredetit szeretett volna alkotni. Sikerült!

10. Már a növényi motívumos díszítőelemekkel kombinált mozaikos homlokzata is sokat sejtető ennek a Fehér megyei ingatlannak. Az igazi kincs azonban az oldalfalon virít, egy idilli tájkép formájában.

11. Az Avas vidékén a termopán üveg a jólét szimbólumának számít, s ennek a háznak az építői, szemmel láthatóan, nem szegény emberek. Sajnos, az ő esetükben is igaz az, hogy a gazdagság nem párosul feltétlenül a jó ízléssel.
 

(A folytatásért katt ide!)

Hirdetés