Szerző: Farcádi Botond
2014. november 14. péntek, 06:51
A vasárnapi választás kicsit arról is szól, hogy rádöbben-e értékére, erejére Erdély – vagy hagyja tovább uralkodni a Balkánt.

„Legyenek bár magyar ügyekben ugyanannyira érzéketlenek – óriási a különbség aközött, amit a két pályázó képvisel. Mintha két ország képviselője mérkőzne meg egymással.
Egyikük a posztkommunista párt saját neveltje, pimasz és demagóg, a legkorruptabb alakulat kiskirályainak, vörös báróinak foglya és szószólója, a balkáni politizálás megtestesítője, aki a győzelem érdekében semmitől sem riad vissza: üres hazafias szólamokkal nemzeti és vallási érzelmekre építi kampányát, gátlástalanul, szemrebbenés nélkül hazudik a televíziós vitákban. Tiszta Románia, tiszta Balkán.

A másik Nagyszeben polgármesteri székéből került a bukaresti politizálás mocsarába, láthatóan nem érzi magát túl jól e környezetben, kampányát eddigi eredményeire, munkájára alapozza, szavak helyett a tettek emberének vallja magát, a szócsatákban is kimért, megfontolt, németesen – talán túlságosan is – merev, eltökéltnek mutatkozik a korrupcióellenes harc folytatására. Tiszta Erdély, mondhatnánk – ha igaz lenne. De nem az, még nem az.

Mert még nem tartunk ott, hogy Erdély egyértelműen meg tudja fogalmazni érdekeit, érvényesíteni tudja azokat, szavának súlya legyen, Bukarest pedig ne hagyhassa azt figyelmen kívül. Még ott tartunk, hogy Johannisnak önszántából vagy megfelelési kényszerből, de idomulnia, alkalmazkodnia kell a többséghez, túlhangsúlyoznia románságát, még nem ejthet szót arról, hogy Bukarest kizsákmányolja e térséget.

Talán nem is Klaus Johannis fogja mindezt megfogalmazni, talán nem is alkalmas erre. De az biztos: a vasárnapi választás kicsit arról is szól, hogy rádöbben-e értékére, erejére Erdély – vagy hagyja tovább uralkodni a Balkánt. Két ország, egy választás."
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/6101
Az ukrán parlament óriási győzelemként szavazta meg a nyelvtörvényt, amely a kisebbségi nyelveket a magánszférába szorítja.
A Liga 1 legidősebb aktív játékosa lett a szentgyörgyi futballklub ügyvezető igazgatója.
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.