Itthon állít ki Kádár Tibor festőművész

Ha kortárs kolozsvári festőművészetről beszélünk, meglehet, hogy nem Kádár Tibor neve jut eszünkbe elsőre. Ez annak is betudható, hogy bár kincses Kolozsvár szülöttje, emberöltőnyi ideje Magyarországon él és dolgozik.
Hirdetés

A Kincses Kolozsvár Egyesület meghívására a számos díjjal kitüntetett, megbecsült kolozsvári művész hosszú évek után ismét visszatér szülővárosába. A táj és embere című tárlatot az 5. Kolozsvári Magyar Napok nulladik napján nyitják meg a Szépművészeti Múzeumban. 

Kádár Tibor már első egyéni kiállításán (Kolozsvár, Korunk Galéria, 1980. november) a táj és embere elkötelezettjeként mutatkozott be. Ez a táj elsősorban Kalotaszeget jelentette – de nem a színes, gazdag népművészetével a figyelmet magára felhívó vidéket, hanem a gondokat, a drámaiságot, a struktúrát és a mélységet.
 
Három és fél évtized múltán Kádár az erdélyi (gyökerű) festészet egyik kortársmestereként áll előttünk, aki bár nem szakított a tájábrázolás legjobb magyar hagyományaival és a figuratívitásával, a kísérletezésről sem mond le. Korábban sem volt idegen tőle a vonzódás a történelemhez, művelődési örökségünkhöz – most nagy táblaképeiről néz szembe velünk a múlt, a régmúlt és a 20. század.
                                                  
Mai veszprémi műhelyéből, illetve a zsobokitól a bálványosi alkotótáborokig ívelő hangulatokból válogatva, kiteljesedett életművének néhány fontos részletét mutatja be a 2014-es Kolozsvári Magyar Napok közönségének.
 
A Kincses Kolozsvár Egyesület szeretettel hív és vár mindenkit a tárlatnyitóra.
 
Időpont: 2014. augusztus 16-án, szombat, 17 óra.
Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Hirdetés