Képzőművész és anyuka

A Noé Projekt Kulturális Egyesület Unfinished ideas (Befejezetlen gondolatok) címmel kortárs képzőművészeti kiállítást szervez olyan művésznők bevonásával, akik édesanyák is.
Hirdetés

Az egyesület felhívására 23, különböző műfajban alkotó képzőművész(nő) jelentkezett Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Temesvárról, Szatmárnémetiből, illetve Magyarországról, Németországból, az Egyesült Államokból és Kanadából is. Így a „mezőny” nemzetközivé vált.

A tárlat ötlete abból a gondolatból fakadt, hogy a hagyományos családi struktúrák átalakulóban vannak, a férfiak is nagyobb szerepet vállalnak a gyerekek gondozásában, nevelésében, azonban a nőktől, ha anyák lesznek, továbbra is a teljes önfeláldozást várják el. Sokszor a nők maguk tűzik ki célul azt, hogy tökéletes anyák legyenek és a gyereküknek mindent megadjanak. Itt kerülnek konfliktusba művészi ambícióikkal, önkifejezési vágyukkal, hiszen a művészet is teljes embert kíván, koncentrálást, figyelmet és ráfordított időt.
 
A Befejezetlen gondolatok című kiállítás ezt az ellentmondást szeretné feloldani, bátorítani a képzőművész édesanyákat, hogy kifejezzék az anyasággal, új életérzésükkel kapcsolatos tapasztalataikat. Szeretnék, ha a művészet eszközein keresztül bemutatnák az anyasággal járó ambivalens érzéseiket, a felemelő és magasztos pillanatokat ugyanúgy, mint a negatív gondolataikat, félelmeiket.
 
A nemzetközi csoportos tárlatot augusztus 12-én 19 órától nyitják meg a marosvásárhelyi  Kultúrpalotában. Megnyitóbeszédet mond: Dr. Berki Tímea irodalomtörténész, kutató
 

Hirdetés