TIFFalók 5.

Ha szerda, akkor magyar nap a TIFF-en. Ennek a felhozatalából szemelgettünk mára.
Hirdetés

Mi mással kezdhetnénk, mint a magyar filmgyártás két (három?) szűk esztendejének végét jelző,
 

A nagy füzet
 

című Szász János-opusszal, amely Kristályglóbuszt ért a tavalyi Karlovy Vary-i filmfesztiválon. A film a magyar származású svájci írónő, Agota Kristof azonos című regénye alapján készült, s pusztán témája miatt is érdeklődésre tarthat számot: a második világháború kiapadhatatlan ihletforrás bármely művészeti ágban tevékenykedő alkotó számára. Gyermeksors és családi viszonyok a háború borzalmai közepette – A nagy füzet kétségkívül az idei TIFF egyik must see alkotásának ígérkezik.
Időpont, helyszín: 18 óra, Florin Piersic (volt Köztársaság) mozi.

A következő filmnek, amit ajánlanánk, szintén köze van a háborúhoz, csak egy időben jóval közelebbihez. Az

 

Isteni műszak
 

a délszláv háború(k) idején játszódik, és bővelkedik morbid humorban. Főhőse, Milán Jugoszláviából szökik át Magyarországra, és – meg kell élni valamiből – mentősnek áll. Csak azt nem tudja még, hogy mentős kollégái nem csak mentik az emberi életet, hanem kufárkodnak is vele. A mentőautó hátuljában illegális eutanázia zajlik, persze pénzért. Amire hősünknek is szüksége van, mert ki akarja szabadítani menyasszonyát Szarajevóból. Mit tehet ilyen helyzetben egy lelkiismeretes ifjú, ha ekkora a bűn kísértése? Nézzék meg Bodzsár Márk filmjét és megtudják.
Időpont, helyszín: 20 óra, Sapientia-EMTE épülete.

Maradjunk a humornál, de a kevésbé feketénél. Kovács Kristóf

Hirdetés

 

Besence Open
 

című dokfilmje egy alig 126 lelkes faluról szól, amelynek lakói egy sikeres EU-s pályázat révén hirtelen abban a helyzetben találják magukat, hogy ajánlatos lesz megtanulniuk teniszezni. A teniszpálya legalábbis épül, a polgármesternek pedig az az ambiciózus terve, hogy falustársaiból aktív, sportos, dolgos polgárokat neveljen, és felvirágoztassa Besencét. A film hangulatának illusztrálására egyetlen idézet: mikor a riporter arról kérdezi az elöljárót, tud-e valaki teniszezni a faluban, a következő választ kapja: nem senki, de látjuk a tévében, hogy kell.

Időpont, helyszín: 16.30, Művész mozi.

Jó szórakozást tehát a magyar naphoz, és a román filmnapokhoz is, amelyek követik.

 

Hirdetés