Éjszaka a múzeumban

A Múzeumok Éjszakája idén egy hétig fog tartani Nagyváradon. Május 14. és 20. között számos programmal várják az érdeklődőket, ezek közül szemezgettünk.
Hirdetés

Május 15-én, csütörtökön 12 órakor kiállítás nyílik a váradi szecesszióról: Arta 1900 şi Oradea. Secession-ul (Aurel Lazăr Emlékmúzeum, Nagysándor József/Aurel Lazăr utca 13. szám).

Május 16-án, pénteken 18 órakor: a Rózsaszín Pasztilla csoport kortárs képzőművészeti kiállítása (a Miron Costin utca 21. szám alatti Malom).

Május 17-én, szombaton 12 órakor kiállítás a barokk palotában: A tűz civilizációja a Körösök vidékén. A tárlat éjjel 1 óráig lesz látogatható. A múzeumban látható lesz a 3 méter magas Tűzsárkány is, „akit” madridi alkotói hoztak el Váradra. A közgyűjteménynek helyet adó római katolikus püspöki palota dísztermét is megnyitják a látogatók előtt erre az éjszakára.

Ugyancsak szombaton az Ady Endre Emlékmúzeumban 20 órakor kezdődő múzeumi esten Havas Judit irodalomtörténész, előadóművész műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. Ady Endre-versek hangzanak majd el, lesz interaktív vetítés és élő tárlatvezetés.

Május 18-án, vasárnap, a múzeumi világnapon 18.30-kor kezdődik a francia és itáliai barokk művekből összeállított, Il fuoco d’amore (A szerelem tüze) címet viselő ünnepi koncert a Nagyváradi Állami Filharmónia nagytermében. Belépők a filharmónia jegypénztáránál kaphatók. A gálakoncert kivételével amúgy minden rendezvényre ingyenes a belépés.

Hirdetés