Légy te is időutazó!

Ha szereted a történelmet, és a pénzt sem veted meg, akkor ezt a felhívást neked találták ki! A tét 500 euró.
Hirdetés

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete Időutazók címmel kétfordulós, egyéni tanulmányi vetélkedőt szervez romániai magyar középiskolások részére.

A verseny témája:

A boldog békeévek az Osztrák-Magyar Monarchiában és az első világháború kitörése. Az első világháború kitörésének századik évfordulóján minden romániai magyar középiskolást időutazásra hívnak egy száz éve letűnt világba.
 
„Az első világháború világtörténelmi fordulópontot jelent, amely nem csak az Osztrák- Magyar Monarchia felbomlását hozta magával, hanem mélyreható politikai, társadalmi és mentalitásbeli változásokat eredményezett. Ezt a világot idézzük meg a versennyel, egyúttal pedig a világháború kitörésére is emlékezünk” – írják a felhívásban. 

A verseny menete

Április 29-én 14-16 óra között kerül sor a verseny első fordulójára. A honlapon megadott könyvészet alapján a diákok egyénileg online (a honlap felületén) válaszolnak 50 kérdésre a megadott időkeretben /időablak nyitása és zárása a honlapon lesz meghirdetve/. A legtöbb pontot szerzett 20 diák jut a második fordulóba.
 
Május 10-én a verseny döntőjét Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetemen rendezzük meg, ahol a továbbjutott 20 diák egy szakemberekből álló zsűri előtt méri össze tudását. A szakirodalom alapján megfogalmazott kérdések mellett kreatív feladatok is lesznek.
 
A verseny fődíja 500 euró, második díja 300 euró, harmadik díja 200 euró készpénz, ezen kívül különdíjakat is osztunk.
 

Hirdetés