Kiállás a jogokért

A megmozdulás hivatalos üzenete az önrendelkezés jogának követelése volt, aminek semmi köze a románellenességhez.
Hirdetés

„Szándékuk ellenére is az autonómia népszerűsítésének szolgálatába álltak a marosvásárhelyi hatóságok, amikor különféle ürügyekkel megpróbálták megakadályozni, hogy a hétfői székely szabadság napjára összegyűlt tömeg a város központján végigvonulva tegyen hitet az önrendelkezés elve mellett.

Hiszen azzal, hogy mondvacsinált érvekkel betiltották a vonulást, mind Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség vezetője, mind az általa befolyásolt Dorin Florea polgármester csak a dacot és elszántságot növelte a magyarokban.

A tiltás miatti botrány pedig csak még jobban ráirányította az ügyre a nyilvánosság figyelmét, miközben, ha nem akadékoskodnak, lehet, hogy a megmozdulás jóval kisebb érdeklődésre tarthatott volna számot.

Így azonban a nap egyik legfontosabb eseményévé vált, már csak azért is, mert a szervezők jelezték: a tiltások ellenére a résztvevők, ha nem is az úttesten, de a járdán vonulva mégiscsak bemennek a belvárosba is, nem tűrik el, hogy kiszorítsák őket onnan a székely vértanúk emlékművéhez.”

 

Hirdetés