Mi fán terem az adóhivatal virtuális magántere, amelynek használata márciustól kötelező?

Úgy hangzik, mint valami társkereső alkalmazás, de nem az. Márciustól kötelező a használata, és ez sokakat érint.

Hirdetés

Cégeket, egyéni vagy családi vállalkozókat, szabadúszókat, jogi személyiséggel bíró egyesületeket, gyakorlatilag mindenkit egyformán érint, aki gazdasági tevékenységet folytat, hogy az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) idén március elsejétől kötelezővé teszi a honlapján elérhető, úgynevezett virtuális magántér (Spatiu Privat Virtual, röviden SPV) használatát.

Nemcsak információk megszerzésében nyújthat közvetlen segítséget azzal, hogy összekapcsol az adóhatósággal, hanem lehetőséget biztosít a különböző nyilatkozatok egyszerű, bürokráciától és sorban állástól mentes benyújtására is.

A platformon keresztül figyelemmel kísérhetjük az éves jövedelemről szóló kimutatásokat, vagy a befizetendő jövedelemadó, az egészségügyi biztosítás, illetve a nyugdíjbiztosítás összegét, kérhetünk jövedelem- vagy adóigazolást, benyújthatjuk éves adóbevallásunkat, ellenőrizhetjük a munkáltató által kifizetett nyugdíjbiztosítás összegét, sőt, felajánlhatjuk jövedelmünk 2%-át valamelyik szervezetnek.

A papír alapú nyilatkozatokat március elsejétől nem veszik figyelembe, a nyilatkozatot tevő jogi és magánszemélyeket értesítik arról, hogy az adóhivatallal való kommunikációt a virtuális magántéren keresztül bonyolíthatják le.

Az adóhivatal azt javasolja, hogy március elsejéig minden érintett hozzon létre felhasználói fiókot, amihez bárhonnan, a nap bármelyik órájában hozzáférhet.

Hirdetés

Itt elmagyarázzák (román nyelven) mi a teendő:

Hirdetés