Ez várható: oltásközpontok a sportcsarnokokban, terepező orvoscsoportok, fegyelmezett ügymenet

Már csak az a kérdés, hogy miként fogják rávenni az embereket, hogy beoltassák magukat.

Hirdetés

Sportcsarnokokban, konferenciatermekben alakítanak ki oltásközpontokat, emellett mozgócsapatok fogják biztosítani a vakcina hozzáférhetőségét az egyes kategóriák számára – árulta el Valeriu Gheorghiță, akinek jó lesz megjegyezni a nevét, mert sokat fogunk a közeljövőben még hallani róla. Katonaorvosként ő kapta azt a feladatot, hogy koordinálja a koronavírus elleni oltás kampányát, az ő felelőssége, hogy minél többen és minél hatékonyabb keretek között megkapják az ingyenes, ám nem kötelező oltást.

Gheorghiță elmondta: az egészségügyi alkalmazottakat a kórházakban fogják beoltani, mások több lehetőség közül választhatnak. Háziorvosuk is beadhatja a vakcinát, fordulhatnak a sportcsarnokokban, konferenciatermekben kialakított oltásközpontokhoz, vagy kérhetik a mozgó csapat segítségét is.

Az oltásközpontok működését szigorú feltételek között szervezik meg, kizárólag tágas helyiségek felelnek meg erre a célra, ahol nem jelent nehézséget a fizikai távolságtartás betartatása és a forgalomirányok meghatározása. Külön csapat fog foglalkozni a szűrés lebonyolításával, az anamnézis felvételével, a vakcina beadásának adminisztratív kérdéseivel, illetve az oltás beadása utáni állapotmegfigyeléssel.

A szakértő nem tudta egyelőre megmondani, hogy szám szerint hány egészségügyi dolgozó bevonására lesz szükség, de a csapatokban lesz orvos, adminisztratív személyzet és ápoló is. Jelenleg arról folyik egyeztetés, hogy régiónként hány központra lesz szükség, figyelembe véve a lakosság összetételét és a régió adottságait.

A mozgó csapatok először is a stratégiai fontosságú szolgáltatást biztosító ágazatok alkalmazottainak beoltását fogják biztosítani, például az atomerőműben, a gáz- vagy áramszolgáltatóknál. Korábban arról volt szó, hogy a pedagógusok beoltását is kiemelten fogják kezelni.

Hirdetés

Az más most biztos, hogy az Európai Bizottság közreműködésével Románia 10,7 millió adag vakcinát fog kapni, több részletben. Az első szállítmány 1,29 millió oltóanyagot fog tartalmazni, ebből az egészségügyi dolgozókat, a szociális ellátás alkalmazottait, az időseket, a krónikus betegeket, illetve a védelemben, az oktatásban és az energiaellátásban szerepet vállaló alkalmazottakat kezdik el beoltani.

Várhatóan az oltási kampány kezdete után 2-3 hónappal kezdődik az oltóanyagok beadása. Ez már a várva várt fény az alagút végén.

Hirdetés