Illusztráció

Meg sem várta koronavírus-tesztje eredményét, harmincfős társasággal ment bulizni egy fiatal lány

A szülinapi buliból tengerparti nyaralásra indultak, mentőkaraván indult utánuk. Tizenketten már biztosan fertőzöttek.

Hirdetés

Egy Vaslui megyei házaspár úgy gondolta, hogy emlékezetessé teszi a felnőttkorba lépő gyermekük 18. születésnapját, és a járványügyi korlátozásokat semmibe véve, mintegy 40 fiatal részvételével bulit szerveztek. Már ezzel is óriási felelőtlenségről tettek tanúbizonyságot, de a ráadás az volt, hogy a buli után a meghívottak három csapatba verődve leruccantak a tengerpartra, ahol folytatták a szórakozást. Tették ezt annak ellenére, hogy akkor már többüknek a koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik voltak, egy fiatal lány pedig már várta a tesztje eredményét.

Augusztus 1-jén utaztak Costineştire, rá két napra derült ki, hogy a lány – aki egyébként egy Vaslui megyei mentős gyermeke – fertőzött. Apja mentővel ment után, és miután felmérték az állapotát, a szülők kérésére otthoni elkülönítésbe helyezték. A lány egy kicsit sem szeppent meg amikor a sajtó arról kérdezte, hogy nem zavarja-e, hogy másokat is megfertőzhetett, mondván, ő is mástól kapta el.

Nem sokkal később egy másik fiatal lány koronavírus-tesztje is pozitív lett, ekkor már a Vaslui megyei közegészségügyi igazgatóság elkezdte megszervezni a Covid-19-gyanús fiatalok hazaszállítását. Az első 17 fős csapatból tíz fiatalról derült ki, hogy fertőzött, őket beutalták a bârladi kórházba. A többiek teszteredménye még nem érkezett meg.

A hatóságok váratlan nehézségekbe ütköztek a tengerparton maradt másik csapattal, akik közül 12-en  egyszerűen nem volt hajlandóak beszállni a mentőautóba. Mivel nem voltak tüneteik, folytatni akarták a tengerparti nyaralást, csakhogy ez már nem volt egy választható lehetőség. Egyelőre házi karanténba helyezték őket, amíg meg nem érkeznek a teszteredmények.

A Vaslui megyei DSP most azon van, hogy beazonosítsa, kikkel érintkezett a 31 fiatal, illetve a házibulin résztvevő többi meghívott, ami lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

Hirdetés

Lehet még fokozni a helyzet abszurditását: a fiatalok egy része feketén szállt meg két olyan villában, ahol semmilyen járványügyi óvintézkedést nem tartottak be. A két villa tulajdonosát egyenként 10 ezer lejre büntették, és egy ideig biztosan nem fogadhatnak vendégeket.

A Vaslui megyei DSP vezetője és Konstanca megye prefektusa is kiakadt, hogyan engedhették meg a szülők, hogy a fiatalok – akik közül többen még kiskorúak – a járvány ellenére csapatokba verődve bulizzanak, ráadásul úgy, hogy többen is rendelkeztek tünetekkel. Ha valaki észleli magán a betegség jeleit, elszigeteli magát más emberektől és megvárja a teszt eredményét, ez a felelős magatartás – emlékeztetnek.

Felfoghatatlan, hogy éppen egy mentős nem tartja be az alapvető előírásokat, veszélyeztetve ezzel saját lánya és lánya barátai egészségét. De a többi szülő is leszerepelt a felelősségteljesség terén.

Hirdetés