A lazítások után előbújtak a felelőtlen sofőrök is, ahogy szoktak, padlógázzal, részegen

A közlekedési rendőrök máris felvették a ritmust, masszívan büntetik a kissé még az izoláció hatása alatt álló gépjárművezetőket.

Hirdetés

A szükségállapot idején a közlekedési rendőrség alig büntetett: a forgalom csökkenésével értelemszerűen kevesebb közúti kihágást tapasztaltak. Még azok is kerülték a feltűnősködést, akik egyébként ralipályának nézik a közutakat. Míg a közlekedésiek – saját bevallásuk szerint – napokig megfeledkeztek arról, hogy akár meg is büntethetik a sofőröket, a szükségállapot lejártával alig győzik kitölteni a helyszíni bírságokat, annyi szabályszegő sofőr bújt elő.

A hétvégén 1 200 bírságot szabtak ki, 600 ezer lej értékben, a legtöbbet gyorshajtásért, ittas vezetésért vagy a piroson való áthajtásért. Összesen 175 sofőr inthetett búcsút a jogosítványának. A sofőrök vezetési stílusán is meglátszik, hogy két hónapig csak indokolt esetekben ültek volánhoz. Idegesebbek, frusztráltabbak és felületesebben kezelik a közlekedési szabályokat, ami tragédiákhoz is vezethet. Bizonyíték is van rá: két nap alatt 12 közlekedési baleset történt, sajnos volt köztük halálos kimenetelű is.

Jó tudni, hogy a rendőrök a túlságosan is laza hétvége után ismét büntethetnek, és ahogy Ludovic Orban kormányfő szavaiból kivettük, büntetni is fognak. Igaz, jó Orban nem kifejezetten a szabályszegő sofőrökre, inkább a fizikai távolságtartást semmibe vevőkre gondolva fenyegetőzik ismét büntetésekkel. A miniszterelnök azt mondta, hogy az állampolgárok 98 százaléka betartja a törvényeket, de van két százaléknyi, olykor agresszív kisebbség, akik veszélyeztetik a köz egészségét. A büntetések tehát azt a célt szolgálják, hogy helyes magatartásra ösztönözzék a szűk réteget, akik magasról tesznek a járványhelyzet által megkövetelt szabályokra.

Demokráciában élünk, és nem anarchiában, a demokrácia pedig azok javát szolgálja, akik betartják a törvényeket – elmélkedett Ludovic Orban ezzel magyarázva, hogy miért van szükség büntetésekre.

Június elsejétől csak akkor jöhetnek újabb lazítások, ha a következő két hétben „jól” viselkedünk, és nem növekszik az új koronavírus-esetek száma. Ez a gyorshajtókon, részeg sofőrökön, a közlekedési és járványmegelőzési szabályok megszegőin egyaránt múlik.

Hirdetés