Itt a végeredmény: erdélyi megye a virális büntetés-rekorder!

Jó, egész pontosan partiumi. Ahol több mint 40 millió kemény lej bírságot róttak ki a karantén alatt.

Hirdetés

Az Expert Forum (EFOR) nevű szervezet a megyei rendőrkapitányságoktól bekért adatok alapján (Bukarestből, illetve Olt és Vaslui megyéből nem kaptak adatokat) összeállította a koronajárvány okán bevezetett szükségállapot ideje alatt kiszabott különleges bírságokra vonatkozó elemzést.

És bizony, meghökkentőek a számok.

Az abszolút rekorder Bihar megye, a maga 40 607 840 lejével. Ezt az összeget egyszerűen nem lehetett überelni. A második helyezett Dolj megyében „csak” 17 926 669 lejnyi bírságot róttak ki az illetékes szervek. Akárhogy is nézzük, a Bihar megyei végösszeg duplája a Dolj megyeinek. A harmadik és negyedik helyen egyébként Iași (17 611 581 lej) és Prahova megye (17 065 900 lej) végzett.

Ha a „sereghajtó” megyékhez (Gorj – 1 090 900 lej; Kovászna – 3 847 019 lej; Arad – 4 278 917 lej; Hunyad – 4 478 750 lej) viszonyítunk, még ijesztőbb a különbség. Az EFOR szakértői szerint a legkisebb és legnagyobb bírságok közti, illetve a Bihar megye és az összes többi megyében kiszabott bírságok közti hatalmas szakadék egyszerűen indokolhatatlan.

A szakértők azt is jelezték, mennyire aránytalan a karanténbírságok összege más európai országok hasonló büntetéseihez képest, különösen, ha figyelembe vesszük az átlagjövedelmeket (a romániai bruttó átlagjövedelem 2020 márciusában 5386 lej volt). Amihez még hozzájárul az a nem mellékes tényező is, hogy a törvény értelmében a bírságoló rendőr a saját belátása szerint ítélhette meg, mekkora összegre bünteti a vétkest. Na de itt egy európai összehasonlító táblázat, lehet böngészgetni:

Hirdetés

Ami nekünk első látásra feltűnt, hogy a kiszabható legmagasabb büntetések, na hol, hát Bulgáriában (7500 euró) és a mioritikus hazácskában (4150 euró) vannak.

A rendőrökre visszatérve: a szakértők szerint okvetlenül meg kellene oldani az utóbbi évek katasztrofális személyzeti politikáját. Egyszerűbben: okos, képzett, árnyalt megítélésre képes rendőröket kellene csatasorba állítani, különös tekintettel arra, hogy ősszel, ugye, várható a második járványhullám. És nem lenne jó, ha ismét hatra-vakra büntetnének a totál hiányos felkészültségű közegek.

Persze, ehhez politikai akarat is kellene. Meg ahhoz is, hogy a sürgősségi állapotra, vészhelyzetre vonatkozó törvények, szabályok világosak, pontosak és áttekinthetők legyenek. Hegy ne kerüljünk megint olyan helyzetbe, amikor az alkotmánybíróság felülbírálja a bírságolást, aztán a sürgősségi állapot lejártával megtelnek a bíróságok bírságperekkel.

Halkan tesszük hozzá: lényegében egy tényleg felelős kormányra lenne végre szükség, amely nem kommunikálja le este annak szöges ellentétét, amelyet reggel lekommunikált, nem a saját politikai gesztenyéjének sütögetésével van elfoglalva járvány idején is, nem az „Erdély-tolvaj” magyarokat mutogatja a népnek revizionista mumusként. Lesz ilyen? Őszintén? Kételkedünk benne.

Ionopot chivanoc.

Hirdetés