Bojkottálják az újságírók Temesvár polgármesterét, mert lekurvázta őket

De őt ez nem zavarja, mert szerinte a legerősebb hírforrás a városban úgyis a saját Facebook-oldala.
Hirdetés

Arról, hogy Nicolae Robu igencsak színes egyéniség, már akkor megbizonyosodhattunk, amikor posztolta ama ominózus videót, amelyben saját szerzeményét játssza, Nicolae Labiș verssoraira. A temesvári polgármester az őt gyűlölőknek ajánlotta a dalt – és hát bőven vannak olyanok, akik enyhén szólva nem kedvelik a keresetlen modorú elöljárót.

Keddi sajtótájékoztatójáról például tüntetőleg

kivonult az újságírók többsége, és két hétig tartó bojkottot is hirdettek ellene.

Az újságírók így kívánnak tiltakozni amiatt, hogy Robu több ízben sértegette az őt bíráló médiumok képviselőit.

Az incidenst megelőzte, hogy pénteken Robu prostituáltakhoz hasonlította és a társadalom élősködőinek nevezte az újságírókat, úgyhogy a média munkatársai a keddi sajtóértekezletre már eleve demonstratív tiltakozó megmozdulást szerveztek, és – néhány kivétellel – kivonultak a teremből.

A liberális politikust az dühítette fel, hogy – a szerződéseket állítólag megkötő – elődje helyett egyes helyi lapok őt bírálták, amiért

Temesvár több mint 1200 utcáján mindössze 14 munkagép takarította a havat

Hirdetés

nem sok eredménnyel. Robut az is kihozta sodrából, amikor sajtótájékoztatóját egy újságíró kérdésekkel zavarta meg, hogy a városi távhőszolgáltató felhalmozott adósságairól érdeklődjön, ami miatt a vállalat nem kapott elegendő gázt és öt napig akadozott a fűtés egyes városrészekben.

„Többféle prostitúció létezik, nemcsak az, amit a terelőutakon látni”

– mondta Robu a kellemetlenkedő újságíróra célozva. A polgármestert nem hatotta meg a bojkott, mint mondta, őt nem lehet megfélemlíteni, és az sem érdekli, ha egyes médiumok képviselői nem kíváncsiak mondandójára, mert

a legerősebb hírforrás a városban úgyis az ő Facebook-oldala,

amelynek 35 ezer követője van.

Ezen a „legerősebb” felületen azt is kifejtette: az újságírói hivatás nagyon fontos a társadalom számára, de ahogy nem mindenki nevezhető futballistának, aki a grundon labdázik, úgy nem mindenki újságíró, aki a nyilvánosság előtt megszólal vagy publikál.

A temesvári helyi médiumok hétfőn egyébként nyílt levélben panaszolták be Robut a Nemzeti Liberális Párt (PNL) etikai bizottságánál, amiért a polgármester évek óta sértegeti őket. A dokumentum szerint az elöljárónak szokásává vált, hogy megbélyegezze az újságírókat, szemteleneknek, röhejeseknek, idiótáknak nevezve őket, megvetését pedig – egyetemi tanári karrierjére és doktori címére utalva – azzal is értésükre adta, amikor azt mondta: jellemtelen bírálói a cipőfűzőjéig sem érnek fel.

Hirdetés