Kolozsváron is tüntettek a CEU mellett

Mintegy ötvenen álltak ki Kolozsváron a Közép-európai Egyetem mellett és a magyar konzulátus elé.
Hirdetés
Nagyjából ötven fiatal tanár, értelmiségi, diák jelent meg vasárnap hat órakor a kolozsvári magyar konzulátus előtt, hogy így tiltakozzon a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) bezárásával járó törvényjavaslat ellen, amelyet holnap fog megvitatni a magyar Országgyűlés.
 
Nemcsak magyar, hanem román egyetemi oktatók is felbukkantak a villámcsődületen, sőt még az USR egyik kolozsvári képviselője is, Adrian Dohotaru. A flashmobként meghirdetett esemény nem zajlott épp villámgyorsan, körülbelül egy órán át csevegett az akadémiai szféra mobilisabb része, viszont már majdnem tömeg volt: a csúcsidőben más alig fért el a Főtérnek ezen a járdáján.
 
#IstandwithCEU
 
 
 
#IstandwithCEU
 
 
#IstandwithCEU
 
 
#IstandwithCEU
 
 
Mivel vasárnap délután a konzulátus nem üzemel, üzenetüket otthagyták az épület kapuján. Ez a látvány fogadja majd reggel a hivatal munkatársait:
 
#IstandwithCEU
 
Az ellenállási korzóra sokan elhozták a gyerekeiket és kutyáikat, de nem volt nehéz összetrombitálni – pontosabban összedobolni – őket egy nagy közös csoportképpé:
 
#IstandwithCEU
 
 
#IstandwithCEU
 
Budapesten közben több ezren vonulnak fel a belvárosban a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítási javaslat ellen. A javaslat a Magyarországon is működő külföldi egyetemeket kívánja szigorúbb szabályok alá vetni, az EU-n kívüli egyetemek működéséhez például kormányközi szerződést ír elő.
 
Egyetlen pontja pedig kifejezetten a CEU ellen irányul: megkövetelné, hogy az egyetem abban az országban is létesítsen kampuszt és folytasson oktatási tevékenységet, amelyben létrehozták, a CEU esetében Amerikában.
 
Kelet-Közép-Európa legszínvonalasabb egyetemének, a CEU-nak a fő finanszírozója Soros György üzletember, az egyetem az Egyesült Államokban és Magyarországon is elismert oklevelet ad diákjainak. Romániából is rengeteg diák tanul(t) a CEU mesteri és doktori képzésein, sokan közülük már oktatnak a hazai egyetemeken.
 
Kolozsváron a szakkollégiumok és informális diákkörök közös közleményben álltak ki a CEU és olyan alapelvek mellett, mint a pártpolitikától mentes tudományosság, a felsőoktatási intézmények függetlensége és autonómiája, valamint az egyetemi polgárság alulról történő önszerveződése mellett.
 
A 127 filozófiai önképzőkör, az Entz Géza Szakkollégium, a Láthatatlan Kollégium, a Max Weber Szociológiai Szakkollégium, a Mikó Imre Szakkollégium, valamint a Pro Philosophia Szakkollégium több tagja által aláírt állásfoglalás szerint „a törvénymódosítás tervezete továbbá veszélyes precedenst teremthet a térségben, amennyiben mintául szolgálhat a romániai magyar nyelvű egyetemi képzések fenntartásának és működésének akadályozásához.”
 
Hozzáteszik, hogy a CEU fenyegetettsége nem az akadémiai szféra belügye, „egy felsőoktatási intézmény megszűnése nem kizárólag annak hallgatóit és oktatóit érinti negatívan, hanem szélesebb társadalmi implikációi vannak.”

Hirdetés