A Sky News újságírói is megüthetik a bokájukat a „fegyverkereskedés” miatt

A DIICOT vizsgálatot indíthat ellenük. A riport rendezője a Twitteren izmoz.
Hirdetés

A nemzetbiztonság ellen elkövetett bűncselekmények gyanújával vizsgálódik a Sky News brit televízió állítólagos romániai fegyverkereskedelemről szóló riportjának ügyében a a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT). Több romániai hírügynökség is úgy értesült a vizsgálathoz közel álló forrásokból, hogy az ügyészek a brit újságírókra is kiterjesztenék a vizsgálatot.

Az ügyben eddig öt román állampolgárt hallgattak ki, csütörtökön pedig három személynek ismét válaszolnia kellett a DICOT ügyészeinek kérdéseire.

A hivatalos álláspont egyelőre ugyanaz, amiről Daniel Horodniceanu, a DIICOT vezető ügyésze beszélt szerdán: a Sky News riportja megrendezett volt, a brit stáb előre megírt forgatókönyv szerint dolgozott Romániában.

A vizsgálat során kiderült, hogy a Sky News által AK-47-es rohamkarabélyként bemutatott fegyverek valójában törvényesen, engedéllyel tartott vadászpuskák, a megrendezett riport szereplői pedig pénzért beszervezett „színészek”, akik nem csak mondandójukat, hanem terepszínű ruháikat és símaszkjaikat a britektől kapták. A brit újságírókat egy Szanto Aurelian Mihai nevű romániai származású, évek óta Nagy-Britanniában élő férfi hozta össze a riport szereplőivel. Szanto azt állítja, a brit újságírók átverték, mivel azt mondták neki, hogy a riport egy fiktív szereplős anyag lesz, és azt állítják majd, hogy a valójában Maros megyében felvett társalgás a „fegyverkereskedőkkel” valahol az ukrán határ mellett zajlik.

Közben Stuart Ramsay, a Sky News munkatársa, a riport rendezője a Twitteren tagad mindent.

„Mindenki nyugodjon le. Asztori igaz. Senki nem kapott pénzt. Senki nem gyártott forgatókönyvet. A fegyverek igaziak” – írta Ramsay, aki szerint csak a forgatócsoport tagjai láthatók azokon a fényképeken, amelyek a román médiában megjelentek, és amelyeken a biztonsági kamerák rögzítették, amint a britek találkoznak valakikkel egy romániai szálloda előtt.

 

 

„Románia, fejezd be a trollkodást, nagyon unalmas. Minden kérdésre válaszoltam” – írta, miután a Twitteren elárasztották a főleg Romániából érkező ellenséges kommentek.

„Heheheh, igaz. Egyszerűen nem tetszik nektek! Az AK-k és a katonai távcsöves puskák eladók” – írta egy másik Twitter-bejegyzésben Ramsey.

Hirdetés