A NATO egységes Oroszországgal szemben, bár nincs háborús veszély

Se veled, se nélküled: a hidegháború elmúlt, a stratégiai partnerség késik.
Hirdetés

„Mi egységesek vagyunk”, szögezte le Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Észak-atlanti Szövetség varsói csúcstalálkozóján. „Nem látunk semmilyen közvetlen veszélyt, amely valamely szövetségesünket fenyegetné”, tette hozzá.

Stoltenberg ezt a NATO-csúcs második napján közölte egy sajtótájékoztatón, amelyen ismertette egy, a tagországok vezetőivel tartott informális megbeszélés eredményeit.

A találkozó témája szinte kizárólag az Oroszországgal fenntartott viszony volt. „Nem sikerült kiépíteni azt a stratégiai partnerséget, amit a hidegháború után szerettünk volna Oroszországgal, de nem vagyunk már hidegháborús helyzetben sem” – fejtette ki a főtitkár.

„A fő cél az, hogy erős üzenetet küldjünk Putyinnak: egységesek vagyunk” – ezt egy francia diplomáciai forrás közölte az AFP-vel.

Az említett forrás szerint a NATO Moszkvával kapcsolatos politikájának három fő pillére van: 1. Legyünk egységesek; 2. Képviseljük határozottan az értékeinket; 3. Kezdjük el újra a párbeszédet.

„A korábbi NATO-Oroszország megállapodásokat nem rúgjuk fel, mégis néhány közép-európai országban rotációban, de folyamatosan katonai jelenlét lesz, és néhány másik országban, így Magyarországon is katonai vezetési pontot helyezünk el” – nyilatkozta a NATO-csúcson részt vevő Orbán Viktor.
A miniszterelnök közlése szerint már kijelölték a magyarországi vezetési pont helyét, hogy „szükség esetén, ha katonai erőket kell a védelmünk érdekében Magyarországra hozni, akkor a vezetési struktúra már kiépült legyen”.
Orbán arról is szólt: magyar kezdeményezésre a NATO is segítségül szolgál a migráció elleni küzdelemben.
Mint ismeretes, a NATO-csúcson határoztak a román és bolgár irányítású Fekete-tengeri dandár felállításáról is.

Hirdetés