Aggódnak a román értelmiségiek Johannis lehetséges tanácsadói miatt

Arra intik a frissen megválasztott elnököt, hogy maradjon hű az elveihez.
Hirdetés

Román értelmiségiek nyílt levélben fordultak Klaus Johannis államelnökhöz. A Revista 22 című hetilapban megjelenő levél aláírói az elnök által nemrég megnevezett tanácsadók miatt aggódnak. „Bár egy pártszövetség jelöltje volt, a szavazatokat az ön által felvállalt elvek miatt kapta, mint például a korrupció elleni harc, a jogállamiság megerősítése, az ország modernizálása, és egy más típusú politizálás ígérete” – írják. Emlékeztetik az elnököt, hogy ezen értékelvű, pártok fölötti politizálás miatt választották meg Kolozsváron, Bukarestben, Temesváron és a diaszpórában is. Éppen emiatt meglepő a számukra, hogy kik szerepelnek Johannis lehetséges tanácsadóinak listáján.

Az értelmiségiek elsősorban az elnöki kabinet vezetésére esélyes Dan Mihalache személyével kapcsolatosan emeltek kifogásokat, például azt, hogy nem igazán demokrata, és több pártot is megjárt már. Ráadásul alpári módon fejezi ki magát, stílusa nem egyeztethető össze az elnöki hivatallal. A levél aláírói a többi lehetséges tanácsossal is elégedetlenek, azonban nem részletezik kifogásaikat.

A levél végén pozitív hangnemben búcsúznak: arra intik az elnököt, hogy ne hagyja, hogy a politikai háttérharcok kulisszafigurái elárasszák az elnöki hivatalt, annál is inkább, mivel esélyt kapott arra, hogy megreformálja Romániát. „Azt kívánjuk, hogy ne szalassza el ezt az esélyt az öntől idegen érdekharcok nyomása alatt” – zárul a levél, melyet többek között Andrei Pleşu író, Gabriel Liiceanu filozófus, Vladimir Tismăneanu politolgóus és Andrei Oişteanu etnológus is aláírt.

Johannis a Facebookon tette közzé válaszát, melyben arról biztosította a levél íróit, hogy hű marad az általa megfogalmazott ígéretekhez, és ennek jegyében fogja meghozni a végleges döntését a tanácsadókra vonatkozóan is.

Hirdetés