Nem ment füstbe
Szerző: Szántai János
2018. november 14. szerda, 13:48
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!

Valószínűleg a megfigyelőkameráknak (is) köszönhetően. A remek (bár egyelőre eléggé megkopott) falkép szerint ezen a helyen egy (magyar királyi) dohány, szivar és só áruda állt. A lelet az Eötvös (ma Constanța) utcában található, az NTT Data épületével szemben, egy fogászati rendelő kirakata melletti vakablakban.

Szükség is volt a dohányárudákra Kolozsváron, tekintettel arra, hogy nem túl messze a helyszíntől, a Magyar (ma 21 decembrie 1889) utcában épült a kincses város első és legnagyobb gyára, a dohánygyár, 1860-ban.

Amely, nem mellesleg, arról is nevezetes, hogy ott tört ki az első kolozsvári sztrájk, 1882-ben.

A gyár épületei ma már nem léteznek, 2007-ben lebontották, ami megmaradt. A dohány szivar és só árudát hirdető falkép azonban megvan. És remélhetőleg meg is marad.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28894
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.