Két éven belül végre lesz egy rendes kilátója Kolozsvárnak

A Tűzoltótorony felújítási tervei már elkészültek, a szerződést is aláírták. A kivitelezést az Európai Unió finanszírozhatja.
Hirdetés

Kihagyhatatlan kuriózummal bővül a kolozsvári idegenforgalmi látványosságok listája: két éven belül elkészül a Szappany (mai nevén Tipografiei) utcai Tűzoltótorony teljes körű restaurálása. A műemléképület kulturális központtal és a történelmi belvárosra néző kilátóval várja majd a látogatóit. Az egész környéken nagyszabású munkálatokat terveznek, a Szappanyos utca mellett három másik környező utcából is kitiltják – részben vagy teljes egészében – a gépjárműforgalmat, így egy kisebb városrészt kapcsolnak be a turizmus vérkeringésébe.

Az októberi tanácsülésen határozatot fogadtak el arról, hogy a Tűzoltótorony felújítását európai uniós alapokból fedezik. A városháza közleménye szerint 85%-os arányban uniós pénzekből tervezik felújítani a Tűzoltótornyot. A műemléképület teljes körű restaurálására 10,2 millió lejre lesz szükség, az uniós finanszírozás mellett az összeg 13%-át állami, 2%-át pedig helyi költségvetésből teremti elő az önkormányzat. A korszerűsítés mellett állagmegerősítő és -megőrző munkálatokat is elvégeznek.

A felújítási terveket az önkormányzat és a Romániai Építészek Rendje erdélyi fiókja egy versenypályázat keretében választotta ki, összesen 25 pályázat közül. A nyertes kihirdetésekor elhangzott: a toronyban otthonra találhatnak a kortárs művészetek, hiszen kiállítások és kulturális események befogadására egyaránt alkalmas helyszín lesz.

Hirdetés

A tervek elkészítése igazi kihívást jelentett a szakemberek számára, mivel a Tűzoltótorony különleges története nyomot hagyott az építmény szerkezetén, három különböző kort idézve meg. A 15. századi alapok a régi városfalból maradtak fenn, amelyekre a 19. században neoklasszikus elemeket építettek. Végül 1985-ben egy – jelenleg súlyosan leromlott állapotban lévő – üvegkupolát építettek a tetejére, mivel csillagászati múzeumot szerettek volna benne kialakítani.

A kivitelezési szerződést idén nyáron írták alá, melynek értelmében a szakembereknek két éven belül kell végezniük kell a munkálatokkal. A szerződés aláírásakor Ovidiu Cîmpean, a városháza fejlesztési igazgatója elmondta, a felújítás után a turisták felülről is rácsodálkozhatnak Kolozsvár történelmi belvárosára. A könnyebb megközelíthetőség érdekében egy liftet is üzembe helyeznek majd a toronynál. Az üvegkupolát teljesen lecserélik, és kétszintesre bővítik a tetőzetet: egy zárt terű rendezvényterem és egy nyílt terű kilátó kialakításával.

Hirdetés