Dan Tanasă ukrán követői terrorizmus miatt vizsgálják a kárpátaljai focicsapatot

A nyugatos, européer Ukrajnában az verte ki a biztosítékot, hogy Kárpátalja – Székelyfölddel együtt – részt vett a független labdarúgó-szövetségek világbajnokságán. Sőt meg is nyerte.
Hirdetés

Vizsgálatot indít Kárpátalja fociválogatottjának tagjai ellen Ukrajna sportminisztere, mégpedig szeparatista cselekedetek, sőt terrorista (!) szervezetekhez való kapcsolódás alapos gyanúja miatt, az ukrán labdarúgó-szövetség pedig eltiltással fenyegeti a csapat játékosait – számol be a Nemzeti Sport.

Mint nemrég megírtuk, két magyar siker is született a FIFA által el nem ismert válogatottatakat tömörítő Független Labdarúgó-egyesületek Szövetségének (CONIFA) londoni világbajnokságán: Kárpátalja válogatottja megnyerte a kupát, Székelyföld csapata pedig a negyedik lett, miután az elődöntőben 4-2-re elvesztette a rangadót a kárpátaljaiakkal szemben, akik így örültek a győzelemnek:

Amint az várható volt, a székelyföldiek szereplése a „szeparatista vébén” kavart némi vihart: a feljelentőbajnok Dan Tanasă irredentizmust kiáltott, és a székely játékosok kizárását követelte a román bajnoki rendszerből. A blogger szerint a Hargita megye tanácsa és a Hargita megyei futballszövetség által is támogatott székely válogatott

„egy sokkal nagyobb, irredenta projekt része, amit Magyarország folytat Románia egy részén”.

Dan Tanasă „szamárbőgése” szerencsére nem hallatszott fel a román labdarúgó-szövetségig, Ukrajnában viszont kiverte a biztosítékot a kárpátaljai játékoksok szereplése a bajnokságon. Ihor Zsdanov (nomen est omen, hogy rosszmájúak legyünk) ukrán sportminiszter ugyanis – a mukachevo.net nevű portál feljelentőcikke nyomán – bejelentette, vizsgálatot indított szeparatista cselekedetek miatt a kárpátaljai játékosok ellen, továbbá felszólította az ukrán biztonsági szolgálatot, hogy megfelelően reagáljon a történtekre.

Hirdetés

„Ki kell hallgatni a csapat játékosait, valamint meg kell vizsgálni a »kárpátiak« megbízott szervezőinek a cselekedeteit Ukrajna területi integritásának megsértése miatt, valamint megvizsgálni, hogy köthetők-e terrorista, valamint szeparatista csoportokhoz”

– jelentette ki a miniszter. Az Ukrán Labdarúgó-szövetség is vizsgálatot indított az ügyben, és mindennemű sporttevékenységtől való eltiltással fenyegette meg a kárpátaljai focistákat. Az esetleges eltiltás apró szépséghibája, hogy a szóbanforgó játékosok közül senki nem játszik Ukrajnában: a csapatkapitány, a kilencszeres magyar válogatott Sándor György és a többi társa is Magyarországon futballozik, az egyedüli kivétel, Fejér Béla pedig pont a Sepsi OSK hálóőre.

A CONIFA közleményben állt ki a bajba jutott kárpátaljaiak mellett. „Az ukrán szövetség javaslatát a játékosok eltiltását illetően drákóinak tartjuk. A CONIFA kiáll a Kárpátalja játékosai mellett, és figyelemmel kíséri a fejleményeket. Arra ösztönözzük Zsdanov minisztert és az ukrán szövetséget, hogy vizsgálják felül álláspontjukat” – írják.
 

Hirdetés