Huj, huj, hajrá!
Szerző: Boros Miklós
2018. május 31. csütörtök, 11:54
Oroszország előtt Angliában is rendeznek egy alternatív futball-világbajnokságot.

FRISSÍTÉS: A székely válogatott impozáns eredménnyel debütált: Bajkó Barna mesterhármasával és Magyari Szilárd találatával 4-0-ra legyőzte Tuvalut.

Május 31., romániai idő szerint 14.00. Coles Park stadion, London. Székelyföld–Tuvalu világbajnoki mérkőzés, a Független Labdarúgó-szövetségek Konföderációjának (CONIFA) harmadik világbajnokságán. Meg is nézheti, aki akarja, lesz internetes közvetítés.

De mi is ez a CONIFA és az ő világbajnoksága?

A kisebbségben vagy diaszpórában élő népcsoportok, el nem ismert vagy függetlenségért/autonómiáért küzdő nemzetek, nem FIFA-tag miniállamok nemzetközi futballszövetsége 2013-ban alakult meg, a svédországi Luleåban van a székhelye, jelenleg 49 tagot számlál, elnöke pedig a norvég Per-Anders Blind. Saját világranglistát vezet, amelynek élén jelenleg Pandzsáb áll, és megrendezett már két-két világ és Európa-bajnokságot, előbbieket a Nizzai Grófság (2014) és Abházia (2016), utóbbiakat egyaránt Padánia (2015, 2017) nyerte.

A The Times által Rebel World Cupnak, azaz Lázadók Világkupájának nevezett idei vb területileg ugyan Londonban lesz, ám a hivatalos házigazda Barawa, amely az Angliában élő szomáliai diaszpóra válogatottja. A korábbi 12 helyett immár 16 csapat vesz részt, 4 csoport sorsolva, amelyből az első kettő jut be a negyeddöntőkbe. A mérkőzéseket ugyan csak aprócska stadionokban rendezik, amelyek közül a legnagyobb II. Erzsébet királynő-stadion is csak 5000 férőhelyes, ám névadó szponzornak sikerült megnyerni egy világszinten ismert fogadóirodát.     

Mennyire jók a székelyek?

A trianoni határokon kívül élő magyar kisebbségek közül a Székelyföld, Kárpátalja és Felvidék tagja a CONIFA-nak, közülük előbbi kettő lesz ott az idei vb-n. Felvidék kijutott ugyan, de visszalépett, helyette indul Kárpátalja.

A székely válogatottnak ez lesz a második világbajnoksága, két éve Abháziában kilencedik lett, a tavalyi, Észak-Cipruson rendezett Európa-bajnokságon viszont már bronzérmes volt, a CONIFA-világranglistán pillanatnyilag az ötödik helyen áll. Az idei tornán a Liga 3-ban második helyen zárt FK Csíkszereda adja a csapat gerincét, élén a közel 350 élvonalbeli meccsel rendelkező játékos-edzővel, Ilyés Róberttel. A jelenleg az élvonalban futballozó játékosok közül a Fülöp-testvérek a legnagyobb nevek, de tagja a csapatnak a 14-szeres magyar válogatott, marosvásárhelyi születésű Csizmadia Csaba is. A legnagyobb hiányzók a Sepsi OSK-val pénteken még bajnoki meccset játszó Niczuly Roland és Hadnagy Attila. Két ismert, román válogatott teremfocista, Szőcs Lóránd és Szőcs László is évek óta tagja a székely keretnek.

A székely csapat csoportbeli ellenfelei egy igazi, létező ország, az óceániai Tuvalu mellett az Zimbabwétől függetlenedni vágyó Matabeleföld (szombaton 14 órától ) és az észak-olasz Padánia (vasárnap 14.00) lesznek. A döntő június 9-én lesz, öt nappal az Oroszországban esedékes „igazi” világbajnokság rajtja előtt.  

Tanasă ebben is magyarveszélyt lát

Miközben a székely válogatott utazását Hargita megye tanácsa és a Hargita megyei futballszövetség is támogatta, a feljelentő-blogger Dan Tanasă kizárná a román bajnoki rendszerből azokat a játékosokat, akik részt vesznek a világbajnokságon. Az Antena 3 által futballszakértővé „kinevezett” blogger szerint a székely válogatott „egy sokkal nagyobb, irredenta projekt része, amit Magyarország folytat Románia egy részén”.

A székely válogatott kerete
Kapusok: Nagy Barna (FK Csíkszereda), Somogyi Pál (Békéscsaba Labdarúgó Akadémia)
Hátvédek: Kilyén Szabolcs (FC Viitorul), Csizmadia Csaba (Budafoki MTE), Tankó  Zsolt (Kézdivásárhelyi SE ), Csíki Dénes (Székelyudvarhely FC), Rózsa Árpád (Székelykeresztúri Unirea), Benkő-Bíró Norbert (FK Csíkszereda)
Középpályások: Kis Szabolcs (Csornai SE), Csűrös Attila, Ilyés Róbert, Györgyi  Arthur, Mitra Szilárd, Magyari Szilárd (FK Csíkszereda), Szőcs Loránd (Csíkszeredai Imperial Wet), Gazda József (KSE), Fülöp István (Sepsi OSK)
Támadók: Hodgyai László, Bajkó Barna, Csiszér Balázs (FK Csíkszereda), Szőcs László (FK Székelyudvarhely), Fülöp Lóránd (FC Botoşani)
Szövetségi kapitány: Ilyés Róbert

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26786
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.