Fényárba borul Mátyás szülőháza a Kolozsvári Mátyás Napokon

Háromdimenziós épületvetítéssel, fáklyás felvonulással és reneszánsz hangulatú kulturális eseménysorral ünneplik Mátyás király születésnapját február utolsó hétvégéjén Kolozsváron. Íme a program.
Hirdetés

Február 23–25. között immár 26. alkalommal szervezi meg a reneszánsz hangulatú Kolozsvári Mátyás Napokat az Amaryillis Társaság. Az idei kiadás különlegessége, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett Mátyás király-emlékévhez csatlakozik, ennek köszönhetően megszervezésében a Kincses Kolozsvár Egyesület is szerepet vállal. A háromnapos programsorozat partnere a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.

Február 23., péntek

A szervezők tájékoztatása szerint február 23-án, Mátyás születésének 575. évfordulóján az események helyszíne a Sapientia Tordai úti épülete lesz, amelynek aulája a jövőben Mátyás király nevét viseli. Az est keretében Kostyák Előd Kodály műveket ad elő Brassai Sámuel gordonkáján, valamint a Mátyás király életterei című kiállítás megnyitója mellett Kolozsvár legnagyobb szülöttjének 1458-as királlyá választásáról tart előadást Lupescu Radu történész.

Február 24., szombat

A Kolozsvári Mátyás Napok rendezvénysorozatának gerincét a szombati nap programjai képezik. A Diákművelődési Házban délelőtt 11-től a szervezők gazdag eseménysorral várják a felnőtteket és gyerekeket egyaránt, amelyek révén felelevenedik Mátyás király élete és uralkodása, ezáltal pedig a Magyar Királyság virágkora. Jelen lesz a Kolozsvári Magyar Napok interaktív történelmi gyermekfoglalkozásainak közkedvelt vendége, a szigethalmi Emese Park harminc fős várnépével. Lesz még táncház, és azt megelőzően mindenki számára élményt tartogat a Benedek Elek meséje nyomán rendezett Az aranyszőrű bárány című táncjáték, az Udvarhelyi Táncműhely előadásában. Ugyanitt Pennaforgatók Mátyás király mesebirodalmában címmel kiállítás nyílik a kortárs magyar illusztrátorok fiatal generációjának munkáiból, és sor kerül Marosán Csaba színművész Mátyás király udvarában jártam című előadására.

Délután 17 órától kerül sor a Farkas utcai református templomban a Csíkszeredai Fesztiválkórus reneszánsz kórusművekből összeállított hangversenyére, majd 18 órától fáklyás felvonulás indul, a főtéri szoborcsoport érintésével, Mátyás király szülőházához.  „575 fáklyával, középkori viseletbe öltözött népes udvartartás kíséretében, dobpergés és dudaszó mellett vonulhatunk végig Kolozsvár belvárosán, a nagy király 575. születésnapját ünnepelve” – szerepel a közleményben.

Bordos László Zsoltot nem kell bemutatni Kolozsvár közönségének, hiszen épületvetítésével egyszer már lenyűgözte a kolozsvári közönséget. Ezúttal Mátyás király szülőházára álmodott meg egy háromdimenziós animációt. A szombati estét a Musica Historica régi zene együttes koncertje és az Amaryllis együttes reneszánsz tánca zárja.

Február 25., vasárnap

Hirdetés

Február 25-én, vasárnap a Kolozsvári Mátyás Napok eddigi kiadásainak hagyományát folytatva istentiszteletre kerül sor, ezúttal a törökvágási református templomban. 17 órától a sétatéri Kaszinóban végül régi zenei koncertekkel és reneszánsz táncbemutatóval zárul a programsorozat, mely egyben a Mátyás-emlékév kolozsvári nyitányát is jelenti.

A teljes program itt érhető el. 

Hirdetés