Megszavazták a Igazságszolgáltatási Felügyeletről szóló törvénymódosítást

A képviselőház cikkelyenként fogadta el a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működését érintő változtatásokat.
Hirdetés

Cikkelyenként elfogadta szerdán a képviselőház plénuma a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) megszervezéséről szóló, 2004/317-es törvényt módosító tervezetet. Az Igazságszolgáltatási Felügyeletre (IJ) vonatkozóan a tervezet úgy fogalmaz, hogy „ez a CSM keretén belül működő önálló jogi személyiséggel rendelkező intézmény”.

Az érvényben lévő jogszabály szerint az IJ-nek hetven tagja van, a módosító javaslat szerint ez „a feladatok ellátásához szükséges létszámmal rendelkezik”, vezetőjét a CSM versenyvizsga alapján nevezi ki, és ugynacsak a CSM hívhatja vissza. A felügyelet vezetője maga választhat két helyettest, kiknek mandátuma a vezető mandátumához kötött.

Egy másik módosítás értelmében az IJ felügyelőit, a CSM átal szervezett versenyvizsga után az IJ főfelügyelője nevezi ki három évre, amit legfennebb egyszer lehet meghosszabbítani. A vizsgára azok a bírák vagy ügyészek jelentkezhetnek, akik legalább tíz éve dolgoznak az igazságszolgáltatásban, legalább törvényszéki vagy megyei ügyészi rangban, és legutóbbi kiértékelésükkor nagyon jó minősítést kaptak.

A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után 90 nappal lép érvénybe.

A  bírák és ügyészek szakmai tevékenységét ellenőrző CSM korábban jelezte, hogy ellenzi azokat a módosításokat, amelyeket Tudorel Toader igazságügy-miniszter dolgozott ki az igazságügy működését szabályozó törvényekhez.

Hirdetés