Nyelvi kérdés
béel
2017. február 23. csütörtök, 10:36
Hiszen jó, hogy megjelenik a normalitás szikrája, csak az a kár, hogy azt a bíróságnak kell kikényszerítenie.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kolozsvári szervezete egy részt örömmel, másrészt keserűséggel fogadta azt a hírt, miszerint a kolozsvári Törvényszék döntése arra kötelezi a Polgármesteri Hivatalt, hogy román-magyar kétnyelvű helységnévtáblákat állítson a város bejárataihoz – olvasható a párt három – magyar, román és német – nyelven kiadott közleményében, amelyet a bíróság keddi ítélete nyomán adtak ki.

A közlemény rámutat: az USR szempontjából a Minority Rights Egyesület keresetének elfogadása olyan szimbolikus gesztus, „amely a történelemmel való megbékélésre bátorít, és ezáltal reméljük, hogy a jövőben nem fogjuk többet a múlt hibáit elkövetni.”

„A keserűségünk viszont abból fakad, hogy ehhez a gesztushoz bírói döntésre volt szükség. Bízunk abban, hogy a helyi önkormányzat, Emil Boc polgármesterrel az élen, meg fogja érteni ennek a döntésnek a fontosságát, és abba fogja hagyni a jogi eljárásokat. Ugyanakkor reméljük, hogy ez az önkormányzat úgy akar a város történelmében feltűnni, mint az az önkormányzat, amelyik önszántából állított kétnyelvű helységnévtáblákat, nem csak azért mert muszáj” - olvasható az USR közleményében.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19810
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.
Az egyik szociáldemokrata vezér szerint a polgármesterek és a szavazók követelik az újabb PSD-marsot.
Egy erkölcs nélküli állam jobba tenné, ha szépen kiiratkozna minden klubból és lemászna a térképről.
Mintegy tízezren vonultak utcára a Viorica Dăncilă vezette kabinet távozását követelve.