Országszerte tüntetnek a kormány ellen

És egy helyen a kormány mellett. Bukarestben, a Cotroceni palota előtt. Kolozsváron óriási a bizalmatlanság.
Hirdetés
Erősen kormányváltó a hangulat Kolozsváron, ahol hétre gyűltek össze követelni a kormány lemondását. Széleskörű a bizalmatlanság a tüntetők körében, már senki nem hisz el semmit a Grindeanu-kormánynak, amely ma is csak fokozta a bizonytalanságot a például a Büntető törvénykönyv módosításának ügyében.
 
Ez a kormányellenes tüntetések hetedik napja, illetve estéje, a résztvevők egyre kiábrándultabbak és egyre eltökéltebbek.
 
Nem hiszünk nektek
 
Nem hiszünk nektek
 
Kolozsváron mintegy 5-6 ezer ember gyűlt össze szokás szerint a Főtéren, enyhén csepergő esőben. Hangosbemondókban és szlogenekben a kormány lemondását követelték, feliratokban, skandálásokban is azt üzenték, hogy kitartanak. A hangulatot ismét Bob Rădulescu színész és humorista keltette és tartotta fenn.
 
Ma az Unicredit bank székhelye fölül, a nyugati oldalról vetítettek jelszavakat a keleti oldalra, illetve a Szent Mihály templom tetejére. „Kitartunk”, „Folytatjuk”, üzenték, sőt ezekben a vetített feliratokban emlékeztettek arra is, hogy ma van Verespatak napja, idén 1886 éves az első írásos említése a bányatelepülésnek. Az érte folytatott, 2013-as tömegtüntetések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Kolozsváron ilyen természetessé vált utcára vonulni akkor, ha sérül valamilyen közös érdek vagy közjó.
 
Ma este rövidet sétáltak a tiltakozók a központ körül, egy óra alatt vissza is értek a Főtérre, ahol ismét állandósul a fütty- és dobszó. Legnagyobb sikert a”Lemondást! Lemondást”, „Le a kormánnyal!”, illetve a „Tolvajok! Tolvajok!” skandálása arat, de visszhangzott rendesen az „Együtt megmentjük Romániát” is a belvárosban. És kezd meghonosodni a „Vagyunk elegen? Más kérdést!” kérdés-válasz Florin Iordache igazságügyi miniszter nyomán, aki a „Más kérdést!” ismétlésével seperte le az újságírók kényelmetlen kérdéseit egy hete, a hivatali visszaélést részben dekriminalizáló, azóta visszavont rendelet elfogadásának éjszakáján.
 
Kolozsváron este kilenckor ismét telefonok fényénél énekelték el a himnuszt, utána huzamosan követelték a kormány lemondását. Fél tízkor kezdett hazaindulni a tiltakozók zöme azzal az ígérettel, hogy holnap ugyanitt folytatják, pár százan maradtak a téren esőcsepergésben és dudaszóban, kisebb csoportokban beszélgettek. Este tízre ürült ki és csendesült el a tér. Holnap az időjósok szerint egész nap esni fog.
 
 
Előrehozott választásokat
 
Előrehozott választásokat – megvettétek, nem megnyertétek a választásokat
 
Bukarestben mintegy 10-12 ezer ember tiltakozik a kormány átláthatatlan döntései ellen a Victoria téren, illetve két-háromezer ember a Cotroceni palota előtt a kormányt támogatja – becsülte a Digi24, később 25 ezerre tette a kormányellenes tüntetők számát. Az Agerpres hírügynökség szerint este kilenckor mintegy 15 ember tartózkodott a Victoria téren, fél tízkor sem látszik, hogy fogyna a tömeg.
 
A Cotroceni palota előtt tüntetők a PSD elnökének, Liviu Dragneának a nyilatkozataival összhangban azt állítják, Klaus Iohannis gerjeszti a kormányellenes megmozdulásokat, és ahelyett, hogy az egész román társadalmat képviselné, megosztja azt azzal, hogy a kormány és a PSD ellen hergeli az embereket.
 
Az országban ma főleg az egyetemi központokban vonultak utcára a kormány ellen: Temesváron ötezer ember ugrál az Opera téren, Nagyszebenben is a Digi24 becslése szerint ötezren, Konstancán és Iași-ban ezren, Nagyváradon mintegy 400-an tüntetnek a Digi 24 hírtelevízió becslése szerint. Nagybányán kétezren vonultak utcára, Brassóban nyolcszázan, Galacon több mint ötszázan menetelnek, Besztercén hatszázan, Târgoviște és Suceava városában százan tüntetnek – összesítette az Agerpres hírügynökség. Tulceában és Vaslui-ban pár tucatnyian vonultak ki, és lampionokat eregettek.
 
 
5 nap? Tíz nap, főnök!
 
Öt nap? Tíz, főnök.
 
 
Elfújja a szél
 
Dragnea és Tăriceanu levelét elfújja a szél.
 
 
Matyi is kitart
 
 
Nem megyünk sehova
 
Bréking: nem megyünk el, amíg nem mész el
 
Folytatjuk

Folyt. köv.

Hirdetés