szabot
2017. február 3. péntek, 19:00
Egyszerre dühös és vidám idősek és fiatalok követelik péntek este is a Btk szigorát enyhítő rendelet visszavonását. 22 órakor országszerte mintegy 300 ezren.

Negyedik este vonultak utcára a civilek a kedd éjszakai, első felháborodásból ekövetett tüntetések után. Kolozsváron ma este hétkor ismét több ezer ember skandál és ugrál a Főtéren táblákkal és zászlókkal felszerelkezve.

Folyamatos a duda- és a füttyszó tiltakozásképp az ellen, hogy a kormány részben kivette a hivatali visszaélést a btk hatálya alól oly módon, hogy azzal azoknak a (főként) PSD-s politikusoknak kedvezzen, akiknek korrupció miatt gyűlt meg a bajuk a törvénnyel. És folyamatosan érkeznek az emberek százával a tér négy sarka felől.

Arról, hogy emellett még milyen huncutságokat rejtett el a kormány a kedd este, előzetes bejelentés nélkül meghozott sürgősségi rendeletében, itt írtunk részletesebben.

összesen: 35 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó
Finálé

Egységes skandálás már nem nagyon alakul ki, csak a dobok verik az ütemeket, utolsókat tülkölnek a drukkerdudák.

Kisebb csoportokban beszélgetnek és búcsúzkodnak az emberek, búcsúzunk mi is az olvasóktól. Igyekszünk hamarosan képekkel visszatérni. Jó pihenést mindenkinek, hétvégén még szükség lesz a protesztenergiákra!

Nem adjuk fel, holnap folytatjuk!

- hangzik az egyik gyorsan terjedő, késő éjszakai rigmus, ami nagy tapssal átcsap a rendelet visszavonását követelő szlogenekbe. Már csak pár százan maradtak a téren.

Egyesek teával, mások energiaitallal a kezükben

igyekeznek kitartani a végsőkig, bár már van olyan is, aki felírta a hátára: "Már fájnak a lábaim, Dragnea, meddig kell még járjak tüntetni?"

 

Az Unió utcai saroknál kanyarodik vissza

a párezres kitartó tömeg a Főtérre folyamatos duda- és dobszóra. Fellélegezhetsz, Monostor, ma éjszaka már nem látogatunk meg. Szép álmokat!

A Blériot ablakából skandálja ki pár fiatal,

hogy ne üljetek a melegben, mert meglop a PSD. "Visszavonást! Visszavonást!" - válaszolja az elhaladó tömeg, amelynek eleje már a Főtér sarkán ugrál.

Két-három ezer fő kanyarodott a prefektúra elé

 Skandálás és ugrálás nyomatékosította a felháborodást a kormányhivatal előtt, amelyet ezúttal is szoros csendőrsorfal védett. A párezresre csappant menet a Magyar utcán indult vissza a Főtér irányába, nehogy a központnak ez a része véletlenül kimaradjon a mai buliból.

A csendőrök a Marasti negyed felé vezető sávot tették szabaddá a tömegközlekedés számára.

Eloszlott a tömeg a Főtérről

 A tüntetők zöme hazaindult, egy kisebb menet elindult a Deák Ferenc utcán. Ez az utóvéd jelenleg a román színháznál tart.

Mintegy 300 ezer tüntetőnek van tele a hoții-pője
A hírcsatornák és a portálokegymástól eltérő módon ismertetik a részvételi adatokat. Ezúttal a Hotnews 21–22 órai adatait szemlézzük, mely szerint:
 • Bukarestben 130 ezren
 • Kolozsváron 30 ezren,
 • Temesváron 25 ezren,
 • Nagyszebenben 18 ezren,
 • Iașiban 15 ezren,
 • Konstancán 13 ezren,
 • Craiován 10 ezren,
 • Aradon 5 ezren tüntetnek.

  * a címben szereplő hoții-pő magyar tüntetők zseniális szójátéka.  
Dragneát a szamosújvári börtönbe küldő,

illetve bújkáló Ceausescuként azonosító táblával állnak be a Digi24 hírtévé élőben bejelentkezni készülő riportere mögé.

Don't panic, organise! - üzenik a tévénézőknek egy halas táblával.

Egymásra találtak az afrikai és az európai dobok

a tér közepén, majd a korcsolyapálya felé indultak a szellősebb részhez, hogy azok is férjenek fel a térre, akik még az úttesten, illetve a Jókai utcában állnak.

Kevesen követik őket, még mindig a Conti előtt a legintenzívebb abuli és a tiltakozás, miközben a tér egyik fele kiürült. Több ezren indulnak haza a Deák Ferenc utcán és a Monostor felé.

A tér közepén a himnuszt éneklik ünnepélyesen,

miközben sok százan indulnak haza a szélekről. A Conti / New York szálló előtt azonban még intenzìven skandál, dobol és ugrál sokezer ember úgy, hogy a tömeg vége még nem látszik a Jókai utcán.

Zúg az ütemes "Abrogare", miközben egy csoport dobos megérkezik a tér közepére. Egy másik csoport a Deák Ferenc utca felőli részen veri a dobokat, alakul az éjszakai fieszta.

Újra megtelt a Főtér,

bár még nem mindenki ért ide a Jókai utcából. Rögtönzött szónoklatok után ugrál es dudál az egész tér.

Két helyi rendőr és egyre több tüntető figyelmezteti folyamatosan a többieket, hogy ne álljanak fel a Mátyás-szobor talapzatára, mert az műemlék. Ezt mindenki békésen tudomásul veszi, és alkalmazkodik.

Visszaért a tömeg a Főtérre,

legalábbis az eleje. De még korán van, bárhova alakulhat a buli. Sokan a járdákra húzódnak fel, így élvezik ki a tüntetés puszta mérete által sugárzott energiát.

A Béke térre kanyarodott a békés tömeg

A tüntetők dudáira az Unió utcán álldogáló trolik sofőrjei ütemes tülköléssel kontráznak. A zsigeri "Tolvajok! Tolvajok!"-tól és a "Kitartunk! Nem adjuk fel!"-től visszhangzik a Petru Maior utca.

(Ha valakinek nehézséget okoz követni az útvonalat az utcanevek alapján, bátran hívja segítségül a Google Térképet.)

Az Unió utca felé kanyarodunk

 Miközben feltűnik az Uniótól seítséget remélő tábla is a kolozsvári menet elején. Úgy tűnik, maegész este a belvárost blokkoljuk, legalább oszlik kicsit innen a kipufogógáz az esti csúcs után.

"LE A TOLVAJOKKAL!" - vetíti valaki az Emil Isac utca bérpalotáinak falára.

Másfél évesnek tűnik

a legfiatalabb kolozsvári tiltakozó, aki időnként saját lábán vonul. Firea állítólag megbírságoltatná azokat a szülőket, akik gyerekestül tüntetnek - mekkora kétszínűség!

A menet a magyar színház felé vagy a polgármesteri hivatal elé tart, teljesen elfoglalja a Baritiu utcát, a vége még be se fért.

A részvételi adatok városokra leosztva
Az Adevărul összesítése szerint jelenleg ennyien tüntetnek a nagyobb városokban:
 • Bukarestben 40 ezren
 • Kolozsváron 20 ezren,
 • Temesváron 10 ezren,
 • Nagyszebenben 14 ezren,
 • Brassóban 8 ezren,
 • Konstancán 6 ezren,
 • Iașiban 5 ezren,
 • Szucsáván 5 ezren,
 • Nagybányán 3 ezren,
 • Galacon 3 ezren,
 • Ploieștien 3 ezren,
 • Bákón 2 ezer 5 százan,
 • Gyulafehérváron 2 ezren,
 • Szatmárnémetibe 1 ezren,
 • Besztercén 1 ezren,
 • Zilahon 800-an,
 • Aradon 700-an.  
"Már fájnak a kezeim"

tartja a magasba egy jó erőben lévőnek tűnő fiatalember. Kétéves táblát reciklált, a másik oldalán Pontát küldi el.

I refuse to eat this bullshit

 Nem ez az egyedüli angol felirat, már két napja megjelentek Kolozsváron. "2017 # 1947" - üzen egy másik tábla nemzetközi forgalomban lévő nyelven a nagyon is hazai kontextusról.

Új parazitát fedeztünk fel

- hirdeti vélhetőleg orvosis diákok táblája: Coruptus dragneanus, Coruptus grindeanus. Egyelőre rezisztensek a tüntetésekre.

összesen: 35 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19430
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
A bukaresti médiafigyelő szervezet ismét elkészítette éves jelentését, melyben terjedelmesen foglalkozik a romániai magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminációval is.
A szociáldemokrata vezér és kormánya folyamatosan mantrázzák a kormányprogram egyetlen és abszolút igazságát. A számok azonban olyanok, mint a tények: makacs dolgok.
A szenátorok ma háromnegyedórás vitában mondták el, mit gondolnak Székelyföld autonómiájáról.
És mennyi a képen látható… izének az előállítási költsége?
A jelek szerint nem matematikusi képességei miatt szerepeltetik a szíriai csapatban.
A két rabló százezer lejt vitt el.
Hallgatólagosan elfogadta, hogy ne legyen büntethető, ha valaki nem saját, hanem más hasznára követ el korrupciós bűncselekményt.
Pár zaftos kulcsszó egy igazi román nemzetvédő hazafi politikus parlamenti interpellációja kapcsán.
Már csak két hónap, és lehet felvételizni az egyetemre. Több száz szakra, közel 25 ezer helyre.