Bréking, jön a regionális felmelegedés!

Rendben, nem lesz éppen gatyarohasztó hőség, de a mostani cúgot elfelejthetjük egy ideig.
Hirdetés

Jó hírünk van azok számára, akik hozzánk hasonlóan unják már kicsit a Románia – és azon belül Erdély – időjárásában eluralkodott szibériai állapotokat. Ha lehet hinni az Országos Meteorológiai Szolgálatnak – és az Agerpresnek, amely hírül adja –, akkor fokozatos felmelegedés várható a következő napokban.

Azt mondja az időjós, hogy Erdélyben a következő napokban nappal nulla fok lesz az átlaghőmérséklet, éjszakánként még mindig mínusz 12 – mínusz 10 fokig süllyedhet a hőmérő higanyszála, február elsejétől azonban már felmelegedés áll be, így február 4-6. között nappal akár 8-9 fok is lehet, éjszakánként is átlagosan mínusz 2 fokos hideg várható. A második héten nappal 5-6 fokot mutat majd a hőmérő, éjjel mínusz 5 és mínusz 3 fok között alakul az átlaghőmérséklet, és csapadék is valószínű.

Bánságban a következő napokban 2-3 Celsius-fok lesz a nappali, mínusz 7 – mínusz 6 az éjszakai átlaghőmérséklet. Február első napjaiban fokozatos melegedés kezdődik, így nappal, bármily hihetetlenül is hangzik, 12-13 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála, éjszaka sem lesz hidegebb 1-3 foknál. Később, február 7-e után ismét csökken a hőmérséklet, a maximális értékek 7-8 fok, a minimálisak mínusz 1 és 0 fok között alakulnak, de most egyelőre ne gondoljunk erre.

Partiumban február 4-5-én akár 13 fok is lehet napközben, majd ezt követően ismét lehűl az idő, legtöbb 7-8 fokos lesz az átlaghőmérséklet. Éjszakánként a következő napokban még mínusz 7 fokos hideggel kell számolni, de február 4-6. között már éjjel sem lesz hidegebb 3 foknál. Ezt követően beáll az év ezen időszakának normál, nappali 7-8, éjjeli mínusz 2 – nulla fokos hőmérséklete, és ez is marad február 13-áig. Csapadékra január utolsó napján, illetve február 5-e után lehet számítani.

Hirdetés

Máramarosban is február 4-5-én éri el a maximális értékeket a felmelegedés, akár 9-10 Celsius-fok is lehet napközben, ugyanekkor az éjszakák nem lesznek mínusz 1 fokosnál hidegebbek. Ezt követően itt is bekövetkezik az enyhe lehűlés, február 7-12 között a maximális hőmérsékleti értékek plusz 6, a minimálisak mínusz 4 és mínusz 2 között alakulnak. Február 2-án és 3-án, majd 5-10. között gyenge csapadék valószínű, de kibírjuk.

Ha ez így folytatódik, végül még a sörteraszok is kinyitnak.
 

Hirdetés