A PSD nem veszi be az RMDSZ-t a kormányba

Azt nem árulta el Liviu Dragnea pártelnök, hogy ki lesz a kormányfő, de ígéretei szerint jövőre beüt a kánaán.
Hirdetés
A Szociáldemokrata Párt (PSD) a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) fog közösen kormányozni, az RMDSZ-t nem veszi be a kormányba – derült ki Liviu Dragnea, a PSD elnökének ma esti sajtótájkoztatóján. Az viszont nem derült ki, hogy a PSD kit jelöl miniszterelnöknek: a javasolt személy neve csak a Cotroceni palotában fog először elhangzani nyilvánosan, ahova Klaus Iohannis államfő hívta a pártokat a konzultáció második körére.
 
Dragnea viszont mindenkit biztosítani akar afelől, hogy a javaslat a kormányfő személyére, amelyet az államfőnek tesznek, teljesen törvényes, alkotmányos és visszautasíthatatlan lesz, és egyáltalán nem célja haszontalan konfliktust előidézni. A PSD elnöke szerint Iohannis nem bízhat meg más pártokat kormányalakítással, ma is bebizonyosodott, hogy a választásokat egyértelműen és fölényesen a PSD nyerte, az ALDE-val együtt pedig a parlamenti mandátumok 54 százalékát bírja. 
 
Az RMDSZ-t nem hívják meg a kormányba, majd csak jövő hét elején fog tárgyalni az RMDSZ vezetőivel, mondta Dragnea, és akkor is legfeljebb csak egy külső, parlamenti támogatásról.
 
Az ALDE-val és annak elnökével, Călin Popescu Tăriceanuval viszont folyamatosan tárgyalnak, a választások óta eltelt időt arra használják, hogy a kampányban tett ígéreteket mind átírják a kormányprogramba, és összefésüljék a két párt kormányprogramját, amely Dragnea szerint egyébként sem áll távol egymástól. 
 
A kormányprogram mellett szakértőik dolgoznak a jövő évi központi költségvetésen és egyenként a minisztériumok költségvetésén is. Olyan jogszabályokat is terveznek jelenleg, amelyeket egyből elfogadnak az új parlament megalakulása után, hogy a kormányprogram bizonyos elemeit már január 1-től gyakorlatba ültethessék. A PSD célja, hogy a romániai gazdasági növekedésből minden polgár zsebébe jusson – hangsúlyozta a pártelnök.
 
Miután ismét megköszönte a választási részvételt a szavazóknak, különösen a PSD-re szavazóknak, akik hatalmas felelősséget ruháztak a Szociáldemokrata Pártra, mégpedig a kormányzás felelősségét, Liviu Dragnea hosszasan sorolta az intézkedéseket, amelyeket már 2017-től meg fognak hozni, illetve gyakorlatba fognak ültetni, mint például:
  • a minimálbért már január 1-től 1250 lejről 1450 lejre fogják emelni;
  • az összes nyugdíjról leveszik az egészségbiztosítási hozzájárulást;
  • a diákok ösztöndíja 80 lejről 201 lejre nő;
  • eltörlik az áfát a lakáseladási és néhány egyéb tranzakcióról;
  • minden közalkalmazott 1450 lejes üdülési jegyet kap;
  • több mint ötezer helyi fejlesztést indítanak be;
  • tavasztól indul a lakásépítés fiataloknak, először 500;
  • minden diáknak ingyenes vasúti közlekedést biztosítanak;
  • tízezer vállalkozás pályázhat startup grantre legfeljebb 200 ezer lej értékben;
  • legkevesebb 5000 hektáron újraerdősítenek;
  • nyártól jönnek a mezőgazdasági fejlesztések;
  • elfogadják az egységes bérezési törvényt;
  • a nyugdíjpont értékét ezer lejre emelik 2018-tól;
  • 9 kórházat kezdenek el építeni, két évre elegendő oltást szereznek be.
Mindezt úgy, hogy a  2,7 százalékra tervezett költségvetési hiányt jövőre 2,95 százalékra emelik, és elérik, hogy a főbb adócsökkentések csak 2018-tól lépjenek életbe – mutatott rá Dragnea az ígéretek fedezetére. Az adócsökkentések elhalasztása egyébként Dacian Cioloş, a szakértői kormány vezetőjének kérése volt, hangsúlyozta Dragnea. A jelenlegi kormányfő később meggondolta magát.

Hirdetés