Mit szeretünk a románokban?

A legújabb Muszáj-akción részt vettek a magyarok és a románok is. Megfogyva bár, de törve nem.
Hirdetés

Minden heti Muszáj-flashmobunkat megadták ma is. Bár enyhén szólva családiasra sikerült az akció Kolozsvár főterén. És az időjárás sem volt épp toleránsnak mondható. Hideg volt, fújt a bolond áprilisi szél. Viszont vásárosok bódéi vették körül a villámcsődülőket, és az arra járók bámultak, mint hal a szatyorból.

A lényeg: a jelenlevők sorszám szerint a megafonhoz léphettek, és elmondhatták, miért kedvelik a szomszéd kultúrát. Ezt úgy kell érteni, hogy a magyarok a románt, a románok pedig a magyart. Az esetleg odatévedő más kultúrák képviselői kedvéért franciául és angolul is elhangzottak a vallomások, no meg a megszólalásra buzdító felhívás. De vélhetőleg a más kultúrák képviselői máshol tartózkodtak éppen.

Az összegyűlt kábé 30 lélek lelkesen megtapsolta a hangosbeszélőket. Érdekes, bár némiképp hamis következtetésre juthatott a felületes figyelő: a felszólalók számarányából kiindulva Kolozsvár lakosságának olyan 95 százaléka magyar, 5 százaléka pedig román. Sajnos valószínűbbnek tűnik az a feltételezés, hogy a szervezők nem tudnak nagyobb tömegeket mozgósítani. Tömeg nélkül pedig nemigen lehet nyomást gyakorolni, se figyelmet felhívni.

A vallomásokról: magyar részről a miccset és a pacallevest dicsőítették, román részről a kürtős kalácsot. A magyarok többek között a márciuskát, a Dragobetét (a szerelmesek napjának román megfelelőjét), a románok lazaságát, szolidaritását, jó kedvét, továbbá a román népzenét, Ion Luca Caragiale drámáit, Andrei Schiop regényét és Dan Perjovschi művészetét szeretik. A románok a maguk részéről a magyar lányokat részesítik előnyben, ami a magyar kultúrát illeti.

Ez így mind szép és jó. Csak feltevődik a kérdés: mire jó? A szervezőknek nem ártana elgondolkodni azon, hogyan lehetne hatékonyabban akciózni. Ellenkező esetben ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy a Muszáj-sorozat önmaga árnyékává válik.

És akkor, a képek:

 

Musai-Muszáj flashmob Kolozsváron

Akció indul!

 

Musai-Muszáj flashmob Kolozsváron

Ez kedves!

 

Musai-Muszáj flashmob Kolozsváron

Vallomás ballonkabátban.

Hirdetés

 

Musai-Muszáj flashmob Kolozsváron

Hogy tényleg muszáj?

 

Musai-Muszáj flashmob Kolozsváron

Én szeretem a románokat! Komolyan!

 

Musai-Muszáj flashmob Kolozsváron

Román fiúkról nem volt szó. Csak írókról meg művészekről.

 

Fotók: Szántai János

 

 

Hirdetés