Fotó: Székelyhon/Barabás Ákos

Végre! Megy az ember a gépjármű-nyilvántartó hivatalba és azonnal kapja a rendszámot

Az ilyesminek csak örülni lehet.

Hirdetés

Az embernek csak kerekedett a szeme, amikor Nyugaton élő ismerőse mesélte, hogy például az Egyesült Államokban a frissen megvásárolt új rendszámát úgy kapta meg, hogy a tisztviselő benyúlt a pult alá és helyben átadta az új számot, az egész procedúra pedig pár percig tartott.

Mivel tájainkon ez a folyamat hagyományosan úgy működött – mint jól tudjuk –, hogy az ember előbb időpontot foglalt a gépjármű-nyilvántartó hivatalba, bevitte az összes elképzelhető hivatalos papírját, a szigorúan tornyosuló hivatalnok sasszemmel átvizsgált minden adatot, kettőt vakkantott, majd ha a riadt kérelmező még sínes doszárt is vitt, akkor kegyeskedett átvenni a kérelmet. Ezután az alany jó néhány nap múlva ismét befáradt a hivatalba és átvette az új rendszámokat.

Na, ennek a kényelmetlenségnek vet véget most az új rendszer,

amit országszerte elkezdtek bevezetni a megyékben (Kolozs megyében például már április 11-től működik). Az új procedúra alapján a kérelmező azonnal, helyben megkapja az új rendszámokat és az autó törzskönyvét ideiglenesen helyettesítő igazolást (az eredeti példányt postán küldik ki). Kivételt képeznek a személyre szabott rendszámok, de ezek is átvehetők már másnap.

Az is igencsak pozitív fejlemény, hogy az igénylő kérvényt sem kell kitölteni, hanem

automatikusan generálja a rendszer, csak aláírni szükséges a kérelmezés pillanatában.

Az autók nyilvántartásba vételéhez vagy a tulajdonjog átírásához persze továbbra is be kell nyújtani a szokásos dokumentumokat (lásd a hivatal honlapján), de a mostani egyszerűsítések jelentősen megkönnyítik a hivatali ügyintézés menetét és a kérelmezők életét.

Hirdetés