Forrás: Hotnews.ro

Vasárnapi híreink főszereplői: mindenféle polgármesterek

Részeges polgármester verte meg hivatalának őrét, mert nem rá szavaz. A pénzszóró polgármester esete az iskolabusz-biznisszel. Újabb online csalásra figyelmeztet a rendőrség.

Hirdetés

Nem elég, hogy drága, még szar is

Ezúton is elnézést kérünk az olvasótól a pongyola nyelvhasználatért, de ez az igazság – legalábbis egy Temes megyei autóbuszos történet kapcsán egészen biztosan. Mi is történt a Bánság kies tájain?

Varjas községben az iskolának négy évvel ezelőtt szüksége volt egy iskolabuszra – több mint 60 diákot szállított volna a jármű a tanintézményekbe. Mit tenne az ember ilyen esetben: az önkormányzat megnézi a legmegfelelőbb ajánlatokat, az iskolások igényeire szabott járművet szerez be, nem pazarolja a közpénzt feleslegesen, de épp annyit áldoz be, amennyivel tisztességes körülmények között utaztathatja a diákokat.

Nicolae Birău, Varjas község polgármestere (aki a Pro Romania színeiben lett polgi, most pedig igazi „traseist” módjára a PSD-vel villong) azonban gondolt egyet (nem volt ott semmi halvány gondolat se), és bérelt négy éven keresztül egy több mint 30 éves, beszigszalagozott sebességváltójú, 56 férőhelyes iskolabuszt összesen 483.000 lejes (100.857 euró, ÁFA nélkül) költségért, miközben…vehetett volna egy vadonatújat mindössze 6000 euróért.

Hol éri ez meg? A bérlésre kötött szerződéseket a Grup Construct Ro nevű cégnek ítélték oda, és ezek az egyedüliek, amelyeket a SEAP-ban (közbeszerzési elektronikus rendszerben) regisztráltak. A Grup Construct Ro céget csodával határos módon Birda község polgármestere fia vezeti – varjasi „kollégája” azonban tagadja, hogy valami köze lenne hozzá: „kicsi ez a megye, persze, hogy ismerjük egymást” – mondja Birău úr az ország egyik legnagyobb megyéjében. Minden esetre: lehetett volna olcsóbb és jobb buszt is vásárolni, de hát, ahogy Birău úr mondta: „Ez volt az ajánlat, most mit csináljak?”.

Ugyanez az elöljáró 2022-ben néhány karácsonyi szobrocskáért és jászolért 60.000 lejt költött el, amelyeket a polgármesteri hivatal előtt állított ki díszítésként.

Újabb csalás a láthatáron: vigyázzunk, kinek adjuk meg a banki adatainkat!

A román rendőrség újból figyelmeztet egy csalási trendre: ezúttal a módszert „spoofing”-nak hívják, és telefonon, valamint e-mailben is áldozatai lehetünk, ha nem figyelünk eléggé, nem szűrjük ki az információt.

A csalás lényege, hogy e-mailben vagy SMS-ben üzeneteket küldenek, látszólag megbízható banki intézményektől, egy gyanúsnak feltüntetett fizetésről/utalásról, amelyet a bankszámlával rendelkező személyek teljesítettek.

,,Ilyenkor az áldozatokat különböző személyek keresik meg, akik a romániai bankintézetek csalás elleni osztályának munkatársainak adják ki magukat. A hívások általában a banki intézmények telefonszámaihoz hasonló telefonszámokról érkeznek.  A hívó azt állítja, hogy gyanús fizetés történt, és személyes adatokat, kártyaadatokat és biztonsági kódot kér a tranzakció törléséhez. Fontos megjegyezni, hogy a bankintézetek soha nem kérnek személyes adatokat vagy biztonsági kódokat telefonon vagy SMS-ben!” – áll a rendőrség vasárnap kiadott közleményében.

Megverte, mert nem rá fog szavazni a közelgő választásokon

Hirdetés

Nem élhetünk egy kis vadkelet nélkül ebben az országban: a főszereplő ismét egy polgármester, s nem is akármilyen – részeges. Ez eddig még megszokott is lehetne, sok részeges ember van, virágozzék minden virág. Ameddig másoknak nem árt vele.

Csakhogy ez a bizonyos polgármester – a Mehedinți megyei Prunişor község elöljárója – egy szép napon úgy döntött, hogy hatalmát ezúttal kezébe veszi (és nem adminisztratíve) és saját kezűleg bánik el a polgármesteri hivatal őrével.

A 61 éves férfi, aki a hivatalt őrizte, a megyei sajtónak úgy nyilatkozott, hogy felettese egyszercsak megjelent az irodánál, mégpedig nem józanul, majd ütlegelni kezdte, amiért – ízlelgessük csak – nem rá szavaz a közelgő (jún. 9) helyhatósági választásokon. Tessék kérem demokrácia! Ha nem arra szavazol, akire valakik szerint kellene, mindjárt kapsz egy-két alkoholgőzös pofont. Bár az alpolgármester, aki az elöljáróval együtt jelen volt a tett színhelyén, mérsékelni akarta a konfliktust, a biztonsági őrt mégis kórházba kellett szállítani.

 

 

Hirdetés