Újabb nap, újabb 293 fertőzött Romániában – A halottak száma 80 (FRISSÍTVE)

A járvány kezdete óta 2245-en fertőződtek meg, 62 személyt ápolnak az intenzív osztályokon, 36 betegnek súlyos az állapota.

Hirdetés

Frissítés 3:

Estére már 80-ra kerekedett a halottak száma. Egy 61 éves Szatmár megyei nő a nagyváradi kórházban hunyt el, korábban kemoterápiás kezelést is kapott. Bukarestben egy 84 éves, krónikus szívelégtelenségben szenvedő asszony hunyt el, még március 27-én, épp aznap, amikor a teszteredménye alapján kiderült, hogy elkapta a vírust.

Frissítés 2:

Kedden délután újabb rossz hírek érkeztek a suceavai megyei kórházból, ahol  újabb hat fertőzött vesztette életét. A kommunikációs csoport közleménye szerint egy 62, egy 57 és egy 68 éves férfi, valamint egy 69, egy 82 és egy 64 éves nőről van szó, közülük négyen még a múlt héten elhunytak.

Frissítés 1:

Újabb három halálesetről tájékoztattak a hatóságok kedden kora délután.

Egy 60 éves nő Slobozián halt meg a kórházban kedden, miután két nappal korábban pozitív lett a koronavírus-tesztje. A nő súlyos beteg volt, krónikus veseelégtelenségben, magas vérnyomásban és B-típusú hepatitiszben szenvedett. Nem utazott és nem is találkozott fertőzöttekkel.

Egy 53 éves Hunyad megyei nő szintén súlyos beteg volt, végső fázisú méhrákja volt, március 29-én halt meg, hétfőn erősítették meg, hogy koronavírus-pozitív volt. Korábban érintkezett koronavírusos személyekkel.

Szintén Hunyad megyei az a 65 éves férfi, aki kedden halt meg, március 26-án lett pozitív a tesztje. Magasvérnyomás-betegségben szenvedett, korábban nem utazott, nem is találkozott fertőzöttekkel.

Hirdetés

Az elmúlt 24 órában közel háromszázzal, egészen pontosan 293-mal nőtt az igazolt koronavírusos betegek száma Romániában, így már jócskán meghaladta az új készültségi szint kétezres küszöbét. A járvány kezdete óta 2245-en fertőződtek meg, 62 személyt ápolnak az intenzív osztályokon, 36 betegnek súlyos az állapota. A számokból is kiderült, hogy napról napra egyre nagyobb a nyomás a kórházak intenzív osztályain (is).

A gyógyultnak nyilvánított páciensek száma jelenleg 220, a legtöbben Bukarestben (81), Temesváron (55) és Iași-ban (20) épültek fel. Eddig összesen 69-en haltak bele a koronavírus-fertőzésbe.

Románia területén 11 576 személy van intézményes karanténban, 123 577 személy pedig otthoni elkülönítésben tartózkodik, hatósági ellenőrzés alatt. A járvány kezdete óta péntekig 24 654 tesztet végeztek el.

A 2-es számú katonai rendelet életbe lépésétől számítva 1 124 személyt szállítottak intézményes karanténba azért, mert nem tartotta be a házi elkülönítésre vonatkozó szabályokat. Ugyanakkor 32 személy hagyta el jogtalanul az intézményes karantént, akik emiatt elölről kezdik a kéthetes bezárást.

A belügyminisztérium is közzétette a legfrissebb adatait a koronavírussal kapcsolatosan kiállított büntetésekről, eszerint az elmúlt nap során: 15 büntetőeljárás indult a betegség elleni küzdelem meghiúsításáért, a csendőrség, illetve a rendőrség 990 büntetést rótt ki a karanténra/otthoni elkülönítésre vonatkozó szabályok megsértéséért. A részleges kijárási tilalom megszegéséért 8 276 személyt büntettek meg, több mint 13 millió lej értékben. A határrendészek egyetlen esetben indítottak eljárást olyan személy ellen, aki hazudni próbált a határátlépéskor.

A román külképviseletek eddig 94 fertőzött román állampolgárról tudnak, a legtöbben Olaszországban (56) és Franciaországban (14) betegedtek meg. A külföldön meghalt romániaiak száma jelenleg 19.

Hirdetés