Úgy pusztul a Bánságban a magyar épített örökség, hogy az már a románoknak is fáj

Egy romokban álló mauzóleum váltotta ki a méltatlankodást.

Hirdetés

Olyan siralmas állapotba került a Temesvár közelében található Papd egykori impozáns mauzóleuma, hogy az már egy ismert román tévés személyiségnél is kiverte a biztosítékot.

Dan Negru közösségi oldalán panaszkodott egy sort. Mint felidézte, gyerekkorában gyakran ellátogatott a faluban élő nagyszüleihez, és az épület már akkor is romos állapotban volt, azóta pedig még rosszabbul néz ki.

„Amikor hazatérnek az ausztriai sívakációról, álljanak meg, és nézzék meg Ausztria romániai maradványait! Papdon, a nagyszüleim háza mellett áll egy történelmi műemléknek számító templom, amely az Osztrák-magyar birodalom idején épült. Már gyerekkoromban is romos volt, és látom, hogyan haldoklik évről évre. A templom harangjait Bécsből rendelték, az épület pedig az egész osztrák-magyar birodalomban híres volt. Amit ők képesek voltak megépíteni, azt mi képesek voltunk lerombolni!”

– áll a bejegyzésben.

Amelynek a történelmi hűség szempontjából némileg zavaros megjegyzései ellenére is igaza van.

Hirdetés

A mauzóleum ugyanis nem osztrák „termék”, hanem a faluban kastélyt is építő báró Csávossy Gyula építtette családi mauzóleumként 1860-ban. Az épület pedig nem egy osztrák templomot idéz, hanem az esztergomi bazilikát.

Ettől függetlenül a bejegyzés szerzőjével csak egyetérteni tudunk: a magyar épített örökség ezen bánsági gyöngyszemét legalább az utolsó pillanatban meg kellene menteni.

Hirdetés