Továbbra sincs kormány, se kötelező zöld igazolvány, az oltakozási kedv lanyha, a járvány alábbhagyni látszik

Nagyjából ezekkel a címszavakkal lehet jellemezni a dolgok szombati állását a járványfronton.

Hirdetés

Nézzük őket sorra: Kormány nincs, miért is lenne? A pártok továbbra is dörgölőznek egymáshoz, hol bársonyosan, hol tövisesen. Az épp (nem járványos) hullámhegyre került PSD elnöke, Marcel Ciolacu bízik a közeljövőben. Vagyis abban, hogy lesz kormány.

Ugyancsak ő mondott szombaton egy sokat sejtető dolgot, miután épp az ő pártja (na meg az AUR) szavazta le a szenátusban a kötelező munkahelyi zöld igazolványra vonatkozó törvénytervezet: az elnök úr úgy gondolja, a zöld igazolvány prioritás a románok számára, az adott európai kontextusban. Továbbá elnök úr reméli, hogy hamarosan várható és előre látható következtetésre jutnak az ügyben. Várjuk hát, bár előre nem látjuk.

Na de amíg a képviselő urak rászánják magukat a szavazásra, a helyzet az, hogy az utóbbi hetekben (az első ijedtség után) jócskán csökkent az oltakozási kedv Romániában. Az október 27-i csúcs után (ugye, éppen aznap seperték le a szenátusban a kötelező munkahelyi zöld igazolványt) az első oltást felvevő román állampolgárok száma meredeken csökkenni kezdett, míg végül olyan napi 45 000 körül megállapodott.

Hirdetés

Ami a járványt magát illeti, úgy tűnik, lassan alábbhagy a negyedik hullám. Az utóbbi 24 órában összesen 8057 új megbetegedést regisztráltak, ami 2,55%-os csökkenést jelent a korábbi naphoz képest, és ez a csökkenő tendencia november 2. óta folyamatos. Ami jó hír: a koronavírus-fertőzéshez köthető napi elhalálozások száma is csökkent az elmúlt 24 órában, bár továbbra is magas: 390 (15,77%-os csökkenés a korábbi naphoz képest). Az intenzív osztályok sajnos nem ürültek ki, jelenleg 1867 súlyos beteget ápolnak (itt a csökkenés alig 0,53% a korábbi naphoz képest).

Hirdetés