Törvényben szabja meg a kormány, mit tehetünk és mit nem a veszélyhelyzet idején

A kabinet nem akar még egy alkotmánybírósági pofonba belefutni.

Hirdetés

Nem sürgősségi kormányrendeletben, hanem a parlament által elfogadott törvényben akarja a kormány szabályozni, milyen intézkedések lépnek hatályba, és hogyan oldják fel a korlátozások egy részét péntektől, miután véget ér a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapot, és hatályba lép a különleges jogrend enyhébb formája, a veszélyhelyzet.

Ezt Ludovic Orban miniszterelnök jelentette be a hétfő délelőtti kormányülés elején.

A kormányfő az alkotmánybíróság szerdai ítéletével indokolta a döntést. Orban szerint a taláros testület beszűkítette a kormány mozgásterét, és megfosztotta a járvány elleni küzdelem eszközeitől.

A miniszterelnöknek az fáj nagyon, hogy az alkotmánybírák kimondták: alkotmányellenes az a sürgősségi kormányrendelet, amely lehetővé tette, hogy a rendőrség horrorisztikus összegű, akár 20 000 lejes bírságokat is kiszabjon a kijárási korlátozások megsértése miatt, mivel nem pontosította, hogy milyen kihágás esetén mekkora bírság alkalmazható, így a rendőrök önkényesen szórták a brutális büntetéseket.

Cătălin Predoiu igazságügy-miniszter szerint a törvény célja az emberek egészségének védelme, azt szabályozza, hogy zajlanak majd a különböző gazdasági tevékenységek, hogy közben az emberek egészségét is óvják.

A benne foglalt intézkedések azok, amelyeket a hétvégén már ismertetett a kormány, vagyis arról szólnak, hogyan zajlik majd az élet az irodákban, hogyan használhatjuk a tömegközlekedési eszközöket.

Hirdetés

Vagyis: zárt terekben kötelező maszk, és a távolságtartás.

A tervezet jóváhagyása után a szöveget a kormány tovább küldi a parlamentnek, hogy a törvényhozás egésze viselje érte a felelősséget, ne csupán a kormány.

Vélhetően abban reménykednek, hogy így már az ombudsman sem köt majd bele. Igaz, Renate Weber ombudsman már korábban az alkotmánybírósághoz fordult, azt kérve: a talárosok pontosítsák, hogy milyen intézkedések hozhatók a veszélyhelyzet idején, mert a jelenlegi meghatározás túlságosan általános.

Erről várhatóan szerdán dönt a testület.

Hirdetés