Illusztráció / Pixabay

Tartjuk az irányt: már egy ideje több a gyógyult, mint az új fertőzött

Az esetszámok országos szinten csökkennek, néhány megyében viszont továbbra is vannak aggodalomra okot adó számok.

Hirdetés

Szinte pontosan ugyanannyi tesztet (31 437) végeztek el, mint egy nappal korábban (31 458), az új esetek száma mégis csökkent: 7365-ről 7067-re. Figyelembe véve a tesztek számát a pozitivitási ráta is alacsonyabb szerdához képest, 23,41%-ról 22,48%-ra mérséklődött.

Az elmúlt két hét adataiból összeálló járványgörbe ismét lefele tart, a legmagasabb esetszám november végén volt, azóta kisebb kitérőkkel tartjuk az irányt. Már egy ideje több a gyógyult, mint az új beteg, ami előbb-utóbb a kórházak terheltségén is enyhíteni fog. Az elmúlt 24 órában 8863-an, azelőtt 9019-en hagyhatták el a kórházakat.

Jelenleg 12 251 fertőzöttet ápolnak intézményes keretek között. Ismét nőtt az intenzív terápiás ellátásra szorulók száma: 1288-an vannak súlyos állapotban, ebből 358-an vannak intubálva.

Szerda reggel óta 127 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, ebből egy személy a húszas, egy másik a harmincas éveiben járt. A többiek idősebbek voltak. Két esetben nem jelentették az esetleges alapbetegség meglétét, egy esetben nem volt más ismert betegség a háttérben.

Az ezer lakosra számolt fertőzési ráta itt található:

Hirdetés

Bár országos szinten csökkenés tapasztalható, ez még nem jelenti azt, hogy minden megyében enyhül a járványhelyzet. Bukarestben 1762 új betegeket regisztráltak, ehhez képest a múlt héten ezer alatti számok voltak. Nincs sokkal jobb helyzetben Ilfov (664) vagy Konstanca (510) megye sem. Az erdélyi megyék közül Kolozs megyében van a legtöbb új beteg (407).

A Kolozs megyei kórházakban az elmúlt héten megugrott a koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma, mely elérte a 32-őt. A kormány-megbízott korábbi tájékoztatása szerint 18-an Kolozs megyeiek, 14-en más megyékből származnak. Mindannyian idős, más alapbetegséggel is kezelt fertőzöttek voltak, akik a koronavírus súlyosabb formájával már nem bírtak megbirkózni.

A halálozási ráta a jelentős növekedés ellenére nem szökött az egekbe: jelenleg 0,8%-on áll, mivel a járvány kezdete óta 24 652-en betegedtek meg Kolozs megyében, és 199-en haltak bele (pontosabban 251-en, de a nem Kolozs megyei lakcímmel rendelkező elhunytakat külön számolják).

Mircea Abrudan prefektus szerint más megyékben az is szerepet játszik a halálozási számokban, hogy a fertőzöttek túl későn fordulnak orvosi segítségért, abban bíznak, hogy otthon is túlvészelik a betegséget, és csak akkor hívják a mentőket, ha már nagyon rossz állapotban vannak. Ez Kolozs megyében nem így van, vélekedik Abrudan. Ha igaza van, ha nem, tény: országos szinten Kolozs megyében haltak meg eddig a legkevesebben a fertőzöttek közül.

Hirdetés