Szilágy megyében annyira elszabadult a koronavírus, hogy három városban karantént hirdetnek

És megyeszerte további durva megszorítások jönnek.

Hirdetés

Hiába volt Szilágy megye a koronavírus-járvány elején az alacsony fertőzöttségű megyék között, mostanra minden megváltozott.

A második hullámra ugyanis annyira berobbant a vírus, hogy a hivatalos kimutatások szerint itt a legmagasabb a fertőzések aránya: több mint 5 ezrelék az elmúlt 14 nap adatai alapján.

Mivel pedig a hatóságok más módszert már nem látnak a járvány terjedésének megfékezésére, immár a legdrasztikusabb korlátozásokat is bevetik.

A legrosszabbul három város jár, de megyeszerte várhatók korlátozások.

Az érintett három város a megyeszékhely, Zilah, illetve Zsibó (ahol a fertőzések aránya már több mint 10 ezrelék) és Szilágycseh: itt Virgil Țurcaș prefektus szerint karantént vezetnek be.

Márpedig ez a tavaszi teljes lezárás mindennapjait fogja idézni az ott élők számára.

A települések ki- és bejáratainál ellenőrzőpontokat állítanak fel, és szigorúan megszűrik, ki utazhat be, illetve ki.

A lakók pedig már készíthetik is a nyomtatókat, ugyanis a prefektus szerint ismét csak saját felelősségre kiállított nyilatkozattal hagyhatják majd el az otthonukat, és alapvetően csupán dolgozni, élelmiszert és gyógyszert vásárolni, illetve egészségügyi ellátást igénybe venni járhatnak.

A korlátozások azonban nem állnak meg a három település közigazgatási határainál.

A fertőzés aránya ugyanis a megye összes városában, illetve az azokat övező települések több mint felében meghaladta a 3 ezreléket.

Hirdetés

Ezért aztán az egész megyében éjszakai kijárási tilalommal vennék elejét a kór további terjedésének.

Țurcaș prefektus szerint a szigorú megszorítások révén 2-3 hét alatt sikerülhet visszaszorítani a járvány terjedését.

A legnagyobb nyomás természetesen az egészségügyre nehezedik – a zilahi kórház hét intenzív ágyából már mindegyik foglalt –, ráadásul az egészségügyi dolgozóknak is híján van a megye: ezer lakosra két orvos sem jut, ami az országos átlag alatti szám.

A megyében 415 orvos van, valamint 1100 ápoló.

Ráadásul a zilahi megyei kórház alkalmazottainak egyharmada már elkapta a vírust, 76-an most is fertőzöttek.

Ugyanakkor egyesek arra panaszkodnak, hogy hiába haladta meg a fertőzés mértéke a 8 ezreléket Zilahon, az emberek egy része továbbra sem tartja be az egészségügyi előírásokat, nem kerülik a zsúfolt helyeket, és az üzletekben sem tartják a távolságot.

Így nem lesz könnyű elkerülni a szigorításokat.

Hirdetés