Szeretnénk javulásról írni, de nem megy: a fertőzések száma megint ugrott egy nagyot

Sajnos, az intenzív osztályokon kezelt betegek száma is.

Hirdetés

Megérkeztek a legfrissebb járványügyi adatok, de hiába vártuk, hogy kicsit javuljon a helyzet, nem így történt.

Az elmúlt nap alatt 1284 új esetet diagnosztizáltak az országban, vagyis 165-tel többet, mint a pénteki 1119. És ezek csak azok az esetek, ahol korábban nem végeztek el koronavírus-tesztet. Ehhez járul további 502 pozitív eset. Olyan emberekről van szó, akiknek korábban már volt egy pozitív koronatesztjük.

Péntektől szombatig 22 511 tesztet végeztek el (kicsivel kevesebbet, mint az egy nappal korábbi 22 964), ezek közül 13 182 tesztet a közegészségügyi protokoll alapján, 9329-et pedig állampolgári kérésre. Itt van egy fontos adat, amely azért kissé árnyalja a képet. A stratégiai kommunikációs csoport jelentése szerint a szombati összesített számhoz tartozik az a 11 616 teszt is, amelyet ugyan nem az elmúlt 24 órában végeztek el, ám az eredmények közlésére most került sor. Ha ezt a számot is figyelembe vesszük, akkor összesen 34 127 teszteredményt kapunk és ez a szám befolyásolja a fertőzések arányát: ha ez az arány egy nappal korábban 4,87% volt, szombaton 3,76%-ra csökkent. Ha viszont nem vesszük figyelembe a korábban végzett teszteket, akkor az arány máris nagyobb: 5,7%.

Tegnap még egy negatív rekordról beszéltünk, amely az intenzív osztályokon kezelt betegek számára vonatkozik. Sajnos ez a szám átlépte a 301-es lázálomhatárt és szombatra tovább nőtt, amikor is 315 beteget kezelnek a hazai intenzív osztályokon. Rossz hír, hogy például a fővárosi kórházak intenzív osztályai megteltek, ami azt jelenti, hogy a súlyos eseteket máshova kell szállítani.

A halálesetek száma viszont tovább csökkent az elmúlt 24 órában: a pénteki 24 után szombaton csak 15 beteg hunyt el (12 férfi és 3 nő), 14-en egyéb betegségekben is szenvedtek, egy betegről viszont ezt nem lehetett elmondani.

Hirdetés