Szép hagyomány: ha Ludovic Orban születésnapját ünneplik, akkor megsértik a beltéri maszkviselési szabályokat

A parlament épületében kapták rajta az ünneplőket.

Hirdetés

Valahogy nem akar összejönni Ludovic Orban, a képviselőház és a kormány vezető erejét adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke számára, hogy a koronavírus-járvány idején botrány nélkül ünnepelhesse meg a születésnapját.

Emlékezetes, hogy tavaly a jeles, május 25-i dátumot követően nyilvánosságra került egy fénykép, amely az akkor még miniszterelnökként tevékenykedő Orbant ábrázolta az irodájában, körülötte több miniszterével, amint lazán, maszk nélkül iszogatnak és dohányoznak.

Akkor a hatóságok mindegyiküket megbírságolták, de a jelek szerint nem sokat tanultak belőle.

Ugyanis kedden a parlament egyik termében mintegy harminc fő részvételével tartottak születésnapi bulit az 58. életévét betöltő Orban tiszteletére.

És hát a kiszivárgott felvételek tanúsága szerint sokan nem viselték a szájmaszkot, holott az a belső terekben, munkahelyeken továbbra is kötelező, lazítások ide vagy oda.

Az esetről megkérdezték Florin Cîțu miniszterelnököt is, aki diplomatikusan válaszolt – hiszen az a furcsa helyzet áll fenn, hogy miközben ő a kormány feje, Orban pártelnökként a főnöke.

Hirdetés

Mint mondta, mivel ő a koalíciós ülésen volt, nem tud a buliról, a felvételeket sem látta, de annyit elmondott: ilyen sok résztvevős bulikat majd csak a lazítások következő szakasza, június elseje után lehet majd tartani.

Aztán észbe kapott és megjegyezte: ha a résztvevők maszkot viselnek, akkor most is.

De hát pont ez hibázott.

Így aztán most várjuk, kik kapnak majd bírságot az újabb szabálysértés miatt.

Hirdetés