Románia „Európa idiótájából” épp az EU egyetlen járványügyi zöld zónájává változott

Ennek megfelelően alacsonyan szállnak a járványszámok idehaza. Az is igaz, hogy ha tovább csökken az oltakozási kedv, mindez nagyon hamar ismét rosszra fordulhat.

Hirdetés

Első ránézésre az a tanulság, hogy nem érdemes fitymálni a keleti „rokont”, még akkor sem, ha csapnivaló kormánya van (vagy épp nincs egy ideig), kapkodva (késve, időnként logikátlanul) hozza a járványvédelmi intézkedéseket satöbbi. Mert előállhat a helyzet, amikor a korábban a német sajtóban leidiótázott Románia az Európai Unió egyetlen, járványügyileg zöld zónájává válik (1,1-es fertőzési rátával 1000 lakosonként). Ez történt pénteken, itt a teljes lista. Európából egyetlen ország szerepel még a zöldek névsorában: Koszovó (0,1-es fertőzési ráta 1000 lakosonként).

Ennek megfelelően a legfrissebb hazai járványszámok alacsonyan szállnak: az elmúlt 24 órában összesen 931 új megbetegedésről érkezett hivatalos adat.

Az ország intenzív osztályain 712 súlyos beteget kezelnek, akik közül 66-an beoltottak.

A koronavírus-megbetegedéshez köthető jalálesetek száma a következőképpen alakult: összesen 105 halálesetről érkezett jelentés, 73 beteg az elmúlt 24 órában hunyt el, 32 beteg korábban.

Hirdetés

A baj az, hogy a járványszámokhoz hasonlóan az oltakozási kedv is csökken az országban, ami viszont nagyon könnyen oda vezethet, hogy az a kis zöld pötty a térképen újra besárgul, sőt, bevörösödik, és akkor jönnek megint a szigorítások.

Hirdetés