Románia eladja a parlagon lévő AstraZeneca oltásokat olyan országoknak, amelyek nem válogathatnak

Egy részüket pedig adományként ajánljuk fel, a hazai lakosság ugyanis elutasítja a szert.

Hirdetés

A Romániában raktáron és parlagon lévő AstraZeneca oltások egy részét adományként elküldjük, másik részét pedig eladjuk a rászoruló országoknak, miután a romániai polgárok egyáltalán nem tülekednek, hogy megkaphassák a szert.

Ez természetesen azért van, mert korábban azzal volt tele a sajtó, hogy a brit–svéd vakcina ritka esetekben vérrögképződési problémákhoz is vezethet, aminek nyomán több európai ország kivette az oltóanyagot az oltási programjából.

Nálunk ugyan forgalomban maradt, és most már gyakorlatilag előjegyzés nélkül is bárki megkaphatja, az emberek mégsem akarják.

Ezt jól mutatják a számok: Románia február óta 2 438 880 dózist kapott az időközben Vaxzevria névre átkeresztelt oltásból, de ebből eddig mindössze 743 956 adagot használtunk el, a többi mintegy 1,7 millió a Cantacuzino Intézet raktárában porosodik.

Az egészségügyi minisztérium már kidolgozta a törvényt a vakcinák eladására vonatkozóan – ezt természetesen profit nélkül teszik majd – ezt várhatóan a következő kormányülésen el is fogadják. A szakik szerint jelentkező lesz bőven, hiszen sok szegényebb ország nagyon rosszul áll az oltás terén, nekik pedig kapóra jönnek az ilyen lehetőségek, hiszen így az EU által kialkudott áron juthatnak oltóanyaghoz.

Hirdetés

Valeriu Gheorghiță, az oltási program koordinátora azt is mondta, hogy a vakcinák egy részét mindenképpen adomány formájában juttatjuk el a célorszégokba az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX programján keresztül.

Arra mérget lehet venni, hogy ezen adományokból a Moldovai Köztársaság is részesül majd, hiszen már korábban is küldtünk több szállítmányt is Pruton túli államba.

Ezt a gesztust, és a többi adományozó ország erőfeszítéseit a WHO már meg is köszönte, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra az apróságra, hogy a COVAX programon keresztül eddig mindössze 72 millió vakcinát tudtak eljuttatni 125 rászoruló országnak, ez pedig az érintett populáció alig 1%-ának elég. Egyben felszólították a tehetős országokat, hogy ne csak magukra gondoljanak.

Hirdetés