Román Eb-prioritások: politikusok a VIP-szektorban, futballsztárok a tribünön

Hagi, Gică Popescu és Dorinel Munteanu miért is érdemelné meg a luxust? Bezzeg a pártelnök, a szenátus elnöke és a bukaresti főpolgármester...

Hirdetés

Egészen sajátos rendszerben osztotta ki a közismert személyiségnek járó helyeket a jelenleg zajló Európa-bajnokságon társrendezőként szereplő Románia labdarúgó-szövetsége az első Bukarestben megrendezett meccsen: a luxusszektorban valamiért nem jutott hely néhány olyan arcnak, aki annak idején a pályán öregbítette az ország hírnevét.

A vasárnap esti Ausztria-Észak-Macedónia mérkőzést az ország legnagyobb, a nemzeti válogatott meccseire épített, reprezentatív stadionjában, a bukaresti Nemzeti Arénában rendezték meg.

Persze megszokott, hogy ilyenkor a házigazdák – jelen esetben a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) – nem csupán jelenlegi és volt futballsztárokat hívnak meg, hanem politikusokat is, elvégre utóbbiak is lehetnek futballrajongók.

De azért az is jelzésértékű, hova ülteti őket.

Nos, a FRF megmutatta, mit gondol a román labdarúgás nagyjairól: miközben olyan nevek, mint

Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu és Dorinel Munteanu csupán a szurkolók között, a tribünön kaptak helyet,

addig több politikus – mint Ludovic Orban, a képviselőház és a kormány vezető erejét adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Anca Dragu, a szenátus első embere és Nicușor Dan, Bukarest főpolgármestere – a stadion VIP-szektorában, a legjobb helyeken ülve élvezhette végig a 3-1-es osztrák győzelemmel végződött meccset.

Orban azzal védekezett, hogy

a főpolgármester meghívását fogadta el, és oda ült, ahova mondták neki.

Ha valakinek esetleg be kell mutatni őket: Hagi, akit a Kárpátok Maradonájaként emlegetnek, 125-ször szerepelt a román válogatottban 35 gólt szerezve, az 1994-es világbajnokságon 2 gólja mellett a negyeddöntőkig irányította a román válogatottat.

Popescu 1988. és 2003 között 115 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban, és 16 gólt szerzett.

Munteanu 1991 és 2007 között 134 alkalommal lépett pályára a román válogatottban, és 14 gólt szerzett.

Hirdetés

Hagi – aki azóta Konstancán működtet labdarúgó-akadémiát, és a román élvonalban rendszerint jól szereplő Konstancai Viitorul csapatát is összegründolta – igyekezett korrektül kommentálni az ügyet, és csak annyit mondott: nincs különösebb baja, oda ült, ahol helyet kapott, a lényeg, hogy jó meccs volt.

Munteanu fájdalmasnak nevezte a rendezők döntését.

Popescu azért egy kicsit keményebb volt: egy bejegyzésben közölte, az, hogy ők nem ülhetnek a díszpáholyba, a FRF döntése volt, így végül ő maga vásárolt több ezer euró értékben jegyet családtagjai és barátai számára, és a lelátón, a szurkolók között úgy érezték magukat, mint annak idején, amikor a drukkerek még őket buzdították, például az 1994-es vébén.

Azt is megjegyezte, hogy

a világ bármely stadionjában a VIP-szektorban jutott volna neki hely.

Már Bukarestet kivéve. De hát hol van ő egy Ludovic Orbanhoz képest?

 

Hirdetés