Fotó: Facebook/Carasul nostru

Rémálom Resicabányán: záporoztak a bírságok az emberhez méltatlan kórházi körülmények miatt

Mindenki tenni kezdte a dolgát a hátborzongató felvételek megjelenése után: a szaktárca helyszínelést tartott, a megyei tanács most jött rá, hogy az épület nem is alkalmas betegek fogadására.

Hirdetés

A resicabányai megyei sürgősségi kórházban készült hátborzongató felvételek Bukarestben is kiverték a biztosítékot: az állami egészségügyi felügyelőség azonnal a helyszínre sietett, s amint az várható volt, nem fukarkodott a pénzbírságokkal.

Amint arról beszámoltunk, az ellenőrzést azt követően rendelte el az egészségügyi minisztérium, hogy a közösségi médiában több fénykép is napvilágot látott a kórházban uralkodó embertelen körülményekről. Az ágyban hagyott, műanyagzsákba rakott holttestről, a folyosó padlóján meztelenül fekvő betegekről, a leírhatatlan szemétről és rendetlenségről készült megrendítő felvételek már bejárták a teljes hazai sajtót, szóval lépni kellett valamit.

Első körben a (korábban gusztustalanul magyarázkodó) kórházmenedzser, Alina Stancovici 10 ezer lejes bírságot kapott, de az intézmény tüdőbetegek számára fenntartott osztályát vezető orvos helyettesét és egyik asszisztensét is megbüntették a hanyagságuk miatt.

Eközben Romeo Dunca, a Krassó-Szörény megyei tanács elnöke már a kórházmenedzser menesztését javasolta, miután szerdán személyesen is meggyőződött arról, hogy a koronavírusos betegeket fogadó osztályon nagyon nincsenek rendben a dolgok.

A tanácselnök egy moduláris kórház megépítésével is előállt, szerinte a 30 éve (!) felújításra váró kórházépületet pedig mihamarabb ki kell vonni a forgalomból.

Hirdetés