Fotók forrása: Facebook/Carasul nostru

A kórház padlóján meztelenül és magatehetetlenül fekvő betegekről készült fotók kerültek nyilvánosságra (FRISSÍTVE)

Koronavírusosnak sem könnyű lenni a román egészségügyi viszonyok közepette, de úgy tűnik, a mentálisan sérült fertőzöttek többszörösen el vannak hanyagolva.

Hirdetés

Emberhez méltatlan körülmények között ápolják a mentálisan sérült koronavírus-fertőzötteket a Krassó-Szörény megyei Resicabányán – bár ha szó szerint ápolnák a betegeket, akkor nem fotóztak volna le néhányat közülük a kórházi folyosó padlóján, meztelenül, nyilvánvalóan elhanyagolt állapotban. A felvételek a megyei tanács által fenntartott járványkórház egyik melléképületében készültek, és eléggé lehangoló képet festenek a nemzeti ünnepét ünneplő Románia egészségügyéről. A betegek a szemétben és a mocsokban ülnek. Az egyik fotón még egy, az épületbe betévedt galamb is látható, aminek egészen biztosan nincs mit keresnie egy kórteremben.

A kórház igazgatója, Alina Stancovici, aki csak pár hete vette át a vezetői teendőket, magyarázkodásra kényszerült, de legalább nem tagadta le, hogy náluk készültek a fotók. Mint mondta: a szóban forgó ingatlan az 1950-es években épült, és legalább harminc éve nem történt semmilyen komolyabb beruházás benne. Szeptemberben szóltak az egészségügyi minisztériumnak, hogy az épület alkalmatlan betegek ellátására, milliárdos tartozásaik vannak, nincsenek megfelelően képzett alkalmazottaik, és kérték, hogy állítsanak fel egy moduláris kórházat.

Krassó-Szörény megyében két kórház látta el eddig a koronavírus-fertőzötteket, a nyár folyamán 70 ággyal bővítették a fekvőhelyek számát a tüdőbetegeknek fenntartott részlegen, ahová válogatás nélkül beutalták a betegeket, függetlenül a kortól, patológiától, meglévő alapbetegségtől, így kerültek mentálisan sérült páciensek is az osztályra, akik speciális ellátásra szorulnának, de a kórház súlyos személyzethiánnyal küszködik. Azt is hozzátette, hogy a fotók takarítás előtt készültek, és olyan állapotokat tükröznek, melyeket jól ismer. Meggyőződése szerint minden romániai kórházban hasonló helyzet uralkodik.

Megyei tanács elnöke is a magyarázkodásra kényszerült, az előző vezetést okolva a kórházi állapotokért, és egyes orvosokat, akik csak a jelenléti ív aláírásáért mennek be a kórházba, azon kívül magánrendelőikben dolgoznak.

Hirdetés

A kórház belső eljárást indított, a Krassó-Szörény megyei Közegészségügyi Igazgatóság szintén megvizsgálja, milyen állapotok vannak a létesítményben.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter is elrendelte, hogy az állami egészségügyi felügyelőség vizsgálja meg a kórház helyzetét, és felvette a kapcsolatot a helyi és a megyei önkormányzattal is.

Hirdetés