Pokoli sorok alakultak ki a magyar-román határnál: érkeznek haza a vendégmunkások

Jelenleg a várakozási idő 240 perc, ráadásul hétfőtől egy nyomtatvánnyal többet kell felmutatni a határátlépéskor.

Hirdetés

Ha egy mód van rá, kerülje el a legforgalmasabb nyugati határátkelőket a karácsony előtti utolsó hétvégén, ugyanis a hazatartó vendégmunkások miatt végeláthatatlan sorok alakultak ki a legtöbb átkelőnél. A „normális” időkben is stresszesnek számító népvándorlást most tovább bonyolítja a kötelező epidemiológiai szűrés, melyen minden beutazónak át kell esnie – bár egyesek újabban a menetiránnyal ellentétes sávban kísérelnek meg átszökni a határon, hogy elkerüljék az esetleges karantént, nem éri meg kockáztatni.

A Nagylak II autópálya határátkelőnél 240 percet is várni kell, pedig nyolc sávot nyitottak meg Románia irányába, emellett hat ideiglenes ellenőrzőpontot is kialakítottak. Nagylak I határátkelőnél négy sáv és egy mobil ellenőrzőpont, a gyulavarsándi és tornyai átkelőkénél három-három sáv áll a beutazók rendelkezésére.

A román határrendészet kiegészítette a szolgálatot teljesítő határőrök számát: a következő napokban naponta 3800 rendőr lát el határellenőrzést. Amennyiben a helyzet megkívánja, újabb sávokat nyithatnak meg, illetve átkapcsolnak maximális kapacitásra, már amennyire az infrastruktúra engedi.

A román határrendészet határfigyelő honlapja a Szatmár megyei Peténél mutat még torlódást, ahol 30-60 perc várakozási időre számíthatunk.

A magyar határrendészet is figyelmeztet a csanádpalotai torlódásra, de intenzív a forgalom a kiszombori és a nagylaki közúti határátkelőhelyen is Románia irányába. Azoknak, akik személyautóval jönnének Romániába, 3, míg az autóbuszoknak is egy órát kell várakoznia. A teherforgalomban szintén három órát kell várakozni.

Az Útinform adatai szerint az M43-as autópályán, Csanádpalotánál a kilépésre váró kamionsor hossza 7 kilométer. A nagylaki és a kiszombori közúti határátkelőhelyen egyaránt kétórás a várakozás a személyforgalomban.

Hirdetés

Ne feledjük, hogy hétfőtől mindenki, aki Romániába érkezik, egy PLF-nyomtatványt kell kitöltsön. Erre a célre létrehoztak egy honlapot is, mely december 20-tól indul be.

Ugyanakkor a kormány döntése értelmében hétfőtől már nem szükséges saját felelősségre tett nyilatkozatot kitölteni, ugyanis minden szükséges információ szerepelni fog a PLF-nyomtatványon. Ezzel remélhetőleg csökkenni fog a torlódás esélye, mivel a beutazóknak már csak egy ellenőrzőpontnál kell megállniuk.

Pénteken egyébként 116 600 személy lépte át a határt (összesen 36 ezer gépjárművel), ebből 67 900-an jöttek, 48 700-an mentek.

Hirdetés