Öt év börtönre ítélték a PSD volt pénztárosát, aki nagyon-nagyon rosszcsont volt

Például lenyúlt a pártkasszából 380 ezer eurót. De egyéb huncutságokat is művelt.

Hirdetés

Ma még nem olvasott korrupt köztisztviselőről? Tessék: alapfokon 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a PSD korábbi pénztárosát, Mircea Gheorghe Drăghici képviselőt, aki az aktája szerint eléggé rosszcsont volt. Az öt év két ítélet összevonásából jött ki: a srácot egyrészt 4 év börtönre ítélték a pártpénzek „más” (saját) célokra való felhasználásáért, másrészt kapott 3 évet sikkasztásért is. Az összevont ítélet (5 év) nem azért jött ki, mert a bírák és ügyészek nem tudnak összeadni, hanem úgy kell számolni, hogy az első ítélethez (4 év) hozzáadódik a második ítélet (3 év) egyharmada (1 év), és így jön ki az 5 (év).

Érti már?

Mircea Gheorghe Drăghicitől emellett lefoglalnak 19 ezer eurót is lejben, és a büntetés letöltése után még 3 évre eltiltották a közszerepektől. A volt pénztárost ráadásul egy harmadik (sikkasztási) ügyben fel is mentették, szóval tényleg eléggé rosszcsont volt.

Hogy mi történt konkrétan?

Hát például 2018-ban megvásárolt egy 500 ezer eurós ingatlant Ilfov megyében (ezt egy rokona nevére íratták), és hát mit ad isten, az összeg több mint kétharmadát, 380 ezer eurót a szocdemek pártpénzéből sikerült fedezni. Biztos összekeverte a pártkasszát a pénztárcájával. Hogy a dolgot elkendőzze, egy 10 évre szóló bérleti szerződést kötött az eredeti tulajdonossal a PSD javára, de a DNA lebuktatta.

Hirdetés

Egy másik vád szerint például a pénztáros a párt nevében vett egy 324 800 lej értékű luxus Mercedest, majd pár nap múlva eladta az egyik családtagjának, csakhogy az autó értékét csak bő egy évvel később juttatták vissza a pártkasszába.

Szóval így. Mircea Gheorghe Drăghici eléggé rosszcsont volt, de a rá kiszabott ítélet nem jogerős, még fellebbezhet.

Hirdetés